Verklighetens Midgård

Att se Tolkiens berättelser på bio är på gränsen till vad jag klarar av. Få har skildrat kampen mellan gott och ont lika övertygande och träffsäkert. En kamp som är verklig, en kamp som vi ju alla möter i omvärld och i oss själva. Och det hände sig att jag såg The Battle of the Five Armies samma dag som Frankrike, yttrandefriheten och världen mötte det onda på ännu ett fruktansvärt brutalt sätt.

Ännu en timme efter att filmens Bilbo var tryggt tillbaka i Fylke darrar jag lite. För vad händer i verklighetens Midgård? Kommer vår berättelse också att landa bland gröna kullar och runda hålor? Och genom hur mörka berg och blodiga strider ska vi ta oss dit?

Islam är inte ondska. Religion är inte ondska. Islam dödar inte. Religion dödar inte. Människor dödar. En del av dem som gör ont gör det i religionens namn och andra i politikens. Eller i konsumtionens, krigens eller ideologiernas. Girighetens, själviskhetens eller rädslans. Det finns hur många namn som helst att ta till för den som vill det onda. I smått och stort.

En legend i Tolkiens mytologi berättar att de första orcherna var alver som tillfångatogs av mörkrets furste. Det är en så vansinnigt sorglig berättelse. Hur de vackraste av varelser, de som är ljus, blev förvridna till mörker. Om inte ens alverna går säkra, vem av oss gör det då?

Mörkret blev lite mera verkligt idag. Striden lite mera påtaglig. Idag. Igen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s