Den tiden på året

I snart en vecka har jag drömt om tomma scener som inte borde vara tomma, om repliker som glöms bort eller blir hel fel, om skådespelare som är sjuka och om mig själv som ytterst ofrivillig inhoppare. Det är den tiden på året. Det är tre dagar kvar tills årets julskådespel har sin sista och första föreställning. Den tiden.

Och trots att jag kom hem från skolan först halv nio ikväll och lär göra det också imorgon och i övermorgon så tycker jag om just den här tiden. Grunderna börjar sitta, redan imorgon skulle vi kunna ro i land en föreställning om vi måste. Men det finns lite tid och utrymme för finslipningar och -justeringar, sådant som redan är bra kan bli ännu bättre och sådant som fortfarande söker sina former kan ännu hinna hitta dem. Allt det vi gjort under några månaders tid ska snart möta sin publik. Alla de långa många tiotals timmar som vi nött på ska småningom resultera i den där 45 minuter korta föreställningen. Det är en mäktig tid, den här tiden på året.

Men samtidigt som jag tycker om den här tiden så tror jag ju att jag vet vad som väntar. Barnen hinner somna på onsdag och torsdag innan jag kommer hem, vi får en kort morgonstund tillsammans och sedan kramas vi inte igen förrän morgonen därpå. Och trots att det blir bara två sådana dagar i år så blir det ändå två sådana dagar. Natten mellan torsdag och fredag blir löjligt kort och nattsömnen löjligt lågkvalitativ. Nervositeten på fredagsmorgon slår det mesta jag varit med om. Kommer jag alls att kunna andas medan föreställningen pågår? Kanske. Men bara kanske. Sedan, efter avklarad föreställning känns det väldigt, väldigt skönt. En liten stund. Sedan kommer tomheten och saknaden. Sådan tomhet och saknad som bara ett jullov rår på. Tur att ett sådant kommer just precis då tomheten och saknaden annars skulle sluka mig. Vilken ofantligt bra timing. Vilken ofantligt bra tid. Den tiden på året.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s