Listan – de 30 första

1. Hur gammal är du? 29. Någon dag till.

2. Hur gammal känner du dig? Jag känner mig lika lite som en ålder och lika mycket som en människa med frihet och ansvar som jag gjort sedan jag var kanske sjutton.

3. Vad har du gjort idag? Jag har morgonmyst med familjen, dejtat min man på s-market, lunchat med mina svärföräldrar och en svägerska och ett syskonbarn, eftermiddagskaffat med kompisar och deras barn och firat en idyllisk sommarkväll med familjen som jag gillar om möjligt mera än någonsin just idag.

4. Vilken film såg du senast? Så synd att jag gör den här listan just idag. Svaret är Grease. Och hemska saker sådana problem den filmen har.

5. Vem ringde du senast? Mamma.

6. Är du besatt av någonting? Nej. Jag tycker väldigt mycket om många människor och många fenomen och till och med många saker. Men besatt är jag nog inte.

7. Är du rädd för blod? Nej. Men för sprutor och tandläkare.

8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu. Mitt barndomshem. Det hus dit mina föräldrar flyttade för ungefär fyra år sedan. Ett på alla sätt underbart hus som jag och min familj får ha som vårt hela sommaren. Vilken välsignelse. Ett hus med själ, som en vän på besök sa igår. Och hon sa rätt.

9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet (fram tills nu)? Kanske. Kanske inte.

10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga? Nej. Jag har semester och brinner för ganska mycket annat än gamla statsministrar eller ökad allmänbildning.

11. Vilken färg är dominerande i din garderob? Jag tror att det är svart.

12. När vaknade du idag? Arven började prata för sig själv tjugo över sju och väckte mig i samma veva.

13. Vilken är din favorithögtid? Verkligen inte nyår, valborg eller midsommar.

14. Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu? Jag är faktiskt riktig belåten där jag är. Men skulle nog inte tacka nej om jag fick finnas ett par timmar i ett radhus i Vik ikväll.

15. Nämn en plats i världen som du besökt som du aldrig vill återvända till? Jag har rest mindre än alla jag känner. En positiv konsekvens av klent med resor är klent med taskiga resupplevelser. Har faktiskt inte varit på en plats som jag starkt inte vill återse, men skulle å andra sidan bli ytterst förvånad om jag någonsin i framtiden finner mig själv i Rautavaara där vi var på lägerskola på åttan.

16. Hur vill du tillbringa din pension? Med Fredrik. Jag vill engagera mig jättemycket i min församling och prata mycket med och om Jesus. Kanske erbjuda tjänster som bonus-mormor på en ort som Helsingfors där många barn inte har en dylik på hemmaplan. Läsa mycket. Äta mycket glass. Springa. Inte vara bitter. Mest av allt detta. Inte vara bitter.

17. Vad lyssnar du på just nu? Ingenting. För en stund sedan Petra Marklund.

18. Har du någon gång brutit ett ben? Därom tvista de visa.

19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? Mjölk, smör, ägg, grädde och buljongtärningar. För Emmis skull kan jag också lägga till kalvfond.

20. Vem är din favoritkändis? Jag har ingen sådan. Jag tycker om några människor som är kändare än de flesta andra av oss, men jag kan omöjligt se på dem som kändisar.

21. Vad är du på för humör just nu? Tacksam, utvilad (trots usel och kort nattsömn), harmonisk. Glad, förväntansfull och svårirriterad.

22. Vilka världsdelar har du varit i? Jag tror faktiskt inte att jag har varit utanför Europas gränser en enda gång. Det ser nästan lite fattigt och sorgligt ut såhär i skrift.

23. Snarkar du? Nej.

24. Vilka yrken har du provat på? Som barn gjorde jag en del skådespelaruppdrag både för FST, Wasa teater och Stundars sommarteater. Som tonåring sommarjobbade jag på turistinformation och bensinmack. Jag hann också vara hjälpledare på läger och har faktiskt haft en kort karriär som tupperwareförsäljare. Sedan landade jag som kassaflicka på Halpa Halli i Jakobstad och höll mig till det rätt många år eftersom jag tyckte om både arbetet och arbetsplatsen. Sedan har jag jobbat som journalist på radio och dagstidning. Som bäst är jag gymnasielärare.

25. Hur går du helst klädd? I klänning. Om följdfrågan lyder Hurdana klänningar? så är svaret att det är så gott som alla slags klänningar som täcker troskanten. De här som bjuder på skinkor är jag kanske för gammal och/eller konservativ för att kunna greppa.

26. Vilket stjärntecken är du född i? Kräfta. Skäms inte över att erkänna att jag på rak arm inte kan nämna en enda egenskap som sägs känneteckna en kräfta.

27. Vilket är ditt favoritgodis? Kanske Sirkus Aakkoset.

28. Vad sa du senast? Jo, du verkligen vill kan du få somna i tamburen. Men bara om pappa tycker det också. Och om du kommer springande till vardagsrummet så får du genast gå upp till sovrummet igen och lägga dig där. Så tycker jag. Gå och fråga pappa vad han tycker nu först.

29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Modersmål.

30. Vad har du på dig just nu? En vit underklänning som nog kan användas som en vanlig klänning. Alternativt en vit klänning som nog kan användas som en underklänning.

En reaktion på ”Listan – de 30 första

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s