Mitt recept på ett jämställt förhållande

1. Välj den snällaste man du vet, helst ska han nog vara snällare än du själv. På riktigt. Bara gör det. En god mans kärlek är det bästa som kan hända dig. Bad boys är överskattade. Hoppas alla över femton vet det.

2. Fundera på jämställdhet redan före ni får barn. Det är först då som jämställdhet blir en faktisk och praktisk utmaning och det kommer att ta er på sängen om ni inte tänker igenom saken före ni har en liten bebis.

3. Ge din man en kärleksgåva; en kväll varje eller varannan vecka som är bara hans. En kväll då han inte hämtar på dagis, inte kokar kvällsgröt, inte läser nattsaga. En kväll då hans kompisar vet att han alltid är anträffbar och fri som en fågel.

4. Be din man ge dig samma kärleksgåva. Ja, det är faktiskt rimligt att du ska ha lika mycket tid för dig själv och dina vänner som han. En kväll varje eller varannan vecka som är bara din. En kväll då du inte hämtar på dagis, inte kokar kvällsgröt, inte läser nattsaga. En kväll då dina kompisar vet att du alltid är anträffbar och fri som en fågel.

5. Inse att jämställdhet är ett självändamål bara för att det egentligen inte alls är ett självändamål.

2 thoughts on “Mitt recept på ett jämställt förhållande

  1. Mycket bra skrivet. Men jag är lite allergisk mot ordet “snäll”, för i alltför många fall tolkas det ordet som “mesig”. Jag känner till några exempel på det. Fast jag förstår hur du menar, om jag bortser från mina egna, högst personliga allergiska problem 😉

    • Jag förstår exakt vad du menar. Själv har jag också varit allergisk mot ordet snäll, men bestämde mig för en tid sedan för att återta makten över det. Om vi börjar använda det i betydelsen god och kärleksfull (egenskaper som åtminstone enligt mig alltid kräver styrka) kanske vi snart har en annan klang på det än den som nu råder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s