Vidrigheter

Med jämna mellanrum får jag höra att kristen tro är något som svaga människor som inte orkar med verkligheten klamrar sig fast vid. Jag har aldrig förstått vad de som säger så menar. Och just nu förstår jag det om möjligt ännu mindre än vanligt. Kanske rentav än någonsin.

För som kristen förknippas jag just nu med en massa vidrigheter som i båda/alla läger sägs angående könsneutrala äktenskap, abort, en enskild predikants uttalande om medicin och andar…

Jag skulle hemskt ogärna vilja. Jag skulle helst av allt bara krypa ihop i soffan och gömma mig. Slippa bli förknippad med allt det här. Allt det som media vill måla upp som kristen tro. Allt det som så många ärkekonservativa och ärkeliberala vill låta målas upp som kristen tro. Allt för att få vara vi och de. Varför går vi med på det? Vi som skulle vara ljus och salt. Inte kasta skit på systrar och bröder som tycker annorlunda än vi själva.

Ja. Mer än någonsin vill jag bara krypa ihop i soffan och gömma mig. Så nu gör jag det. Och jag gömmer mig hos den som aldrig talade om konservativa och liberala. Som talade om att vi ska älska varandra och vara ett. Som var väldigt ointresserad av rätt åsikter men väldigt intresserad av rätt hjärta. Hos den som har allt att göra med kristen tro, men som väldigt sällan målas upp när den diskuteras numera.

Tillbaka till Honom.

19 thoughts on “Vidrigheter

  • Oj, Minna. Tack! Människor som du får mig att våga titta ut bakom filten här i soffan och tänka att det kanske är bra att jag säger något, trots att jag egentligen tycker att de flesta av oss kristna säger för mycket just nu.

 1. Sant och vackert formulerat. Du sätter fingret på det jag själv glömmer bort då jag eldar upp mig över orättvisheten i alla uttalanden från samtliga håll. Tack för påminnelsen!

  • Jag delar din eld. Det finns verkligen orättvisa och oförståelse och vilja att tolka fel på samtliga håll. Det är aldrig vägen framåt.

 2. Fint! När jag själv blir råddig i mina tankar angående dylika tankar känns det så skönt att någon kan sätta ord på mycket av det man själv känner. Tack!

 3. … så vad anser du då? Annat än att du vill gömma dig? Du flummar alltid när det kommer till dehär frågorna, säger varken bu eller bä. Jag gillar din blogg skarpt annars, men blir frustrerad och konfunderad när du inte vågar stå för dina åsikter genast det kommer till något sådanthär, för någon åsikt i frågan måste du väl ha. Antingen skriver man under Ja2013 och understöder samkönat äktenskap eller så skriver man inte under och understöder det inte (eller orkar bara inte engagera sig/har ingen åsikt). Hur man än gör visar man var man står. Var står du?

  • Jag har förståelse för din frustration. Och jag har otaliga gånger redogjort för varför jag envist håller fast vid min linje och jag kommer att göra dig besviken igen: du får inget svar. Blir du mindre frustrerad om jag berättar att ingen, inte ens mina bästa vänner eller min egen man har fått något svar på frågan (även om just han i ärlighetens namn är totalt ointresserad)?

   Och så undrar jag, av ren nyfikenhet, vad du menar med “något sådanthär”? Exakt vilka är alla de frågor du upplever att jag flummar kring?

   Roligt att du annars gillar min blogg skarpt! Det värmer.

   • Ahaa, du berättar inte för någon om din åsikt, intressant. Tror att jag aldrig hört om någon som gör så. Varför är det så hemligt? Hur kan dina närmaste inte intressera sig för denhär frågan?! Anser de alltså att det inte spelar någon roll om homosexuella har B-status inför lagen? Jag förstår inte hur det inte kan uppröra att vi lever i ett sådant samhälle, för det gör vi ju. Själv blir jag så arg över orättvisan att jag börjar gråta när jag tänker på den, att vissa människor ska måsta leva med sin homosexualitet i ett samhälle där folk inte accepterar dem och deras rättigheter utan anser att de borde “sluta vara gay” eller något liknande. Försår inte hur man kan behandla människor så och leva med sig själv. Och hur man inte kan intressera/engagera sig, vara likgiltig? För mig är det som att säga att slaveri är okej, apartheid är okej. För mig är det precis en lika hemsk särbehandling.

    Med “något sådanthär” menade jag nog just denhär homosexualitetsfrågan som också kom upp iom Kaj K-A & Peters debatt tidigare. Då var det samma sak.

   • Jag tycker ditt engagemang är fantastiskt fint! Och viktigt. Väldigt viktigt. Fick du mitt mejl? Skulle gärna diskutera vidare med dig via e-post och kanske rentav avslöja lite mer än jag vill göra i det här forumet.

    Jag är inte likgiltig. Tro inte det. Själar som min kan aldrig vara likgiltiga.

    Men just nu ser jag det som min uppgift att inte försvara en specifik åsikt utan i första hand försöka förespråka att människor i båda lägren hanterar det faktum att vi tycker olika på ett något sånär konstruktivt sätt. Det måste gå att tycka att andra tycker fel utan att gå till personangrepp. Utan att kalla andra fula saker, antyda att de är lägre stående intellektuella eller moraliska varelser (vilket görs i båda lägren). Mena att de inte borde kunna leva med sig själva.

    Jag råkar ha kloka, godhjärtade kristna vänner som tror att äktenskapet ska vara mellan kvinna och man. Jag råkar också ha kloka, godhjärtade kristna vänner som tror att äktenskapet också kan vara mellan kvinna och kvinna och man och man. Och eftersom jag på något sätt kan förstå (om än naturligtvis inte omfatta) båda åsikterna anser jag det vara min främsta uppgift just nu; att försöka bygga broar där broar inte finns och i nuläget knappt ser ut att kunna finnas.

    Gör det mig i dina ögon till en människa som inte intresserar/engagerar mig? Till en likgiltig?

   • Tack för förklaringen och tack för e-posten. Har svarat också. Likgiltig har jag aldrig sagt att du är. Det är ju tydligt att du ju nog har en åsikt men inte uttrycker den.

    Vill bara säga att jag förstår inte att det ens förs en debatt om huruvida alla mänskor är lika inför lagen eller inte. Speciellt inte hur det i kristen kontext kan vara en debatt om huruvida vi ska ha jämlik behandling och försvara minoriteters rättigheter eller inte. Jag känner inte att min åsikt är speciellt extrem för att jag tycker att alla mänskor oavsett läggning ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Lika lite som jag känner mig extrem för att anse att kvinnor ska ha rösträtt. Jag hoppas att man senast om några generationer skrattar åt denhär debatten. För just nu är det bara otroligt sorgligt och jag skulle mycket hellre bara fundera på vad jag ska laga för mat eller hur jag ska fortsätta min sticksöm än hurdant hemskt samhälle jag lever i.

 4. Fortsätt bygga broar, Amanda, de kan vi aldrig få för många av. 🙂

  Det som jag kan känna när det gäller den här frågan är att, just huruvida det ska vara lagligt att gifta sig när man är homosexuell, inte överhuvudtaget ska vara färgat av religion (gäller för övrigt lagar i största allmänhet). I ett samhälle med många olika religioner och dessutom ateister, kan vi inte kräva att alla ska följa en lag som baserar sig på en enskild religions preferens. Däremot bygger ju lagar ofta på kristna värderingar eftersom dessa överensstämmer med befolkningens moralkod överlag.

  Självklart ska det vara lagligt för homosexuella att gifta sig borgerligt, eftersom forskningen inte verkar lyckas visa på att detta skulle vara skadligt på något vis. Däremot är det lika självklart att kristna ska få tycka och tro vad de vill, och tillåtas predika att homosexualitet är en synd, ifall detta är deras tro. Jag tror inte att troende slutar följa guds ord bara för att något som anses vara synd blir lagligt. Andra saker jag kan tänka mig vissa kristna undviker, trots att det inte är olagligt kan var sex före äktenskap och skilsmässa. Kan vi inte göra likadant med homosexuella äktenskap? De som tror att det är synd undviker dem och de som inte tror att det är synd, och dessutom råkar vara homosexuella, kan gifta sig?

  Jag tror att Jesus hellre ser att man följer hans läror för att man tror på honom och hans budskap än att man gör det för att det råkar vara lag i det specifika landet.

  Må gott

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s