Inte alltid nådiga

Denna kväll vill jag tänka på det här, det här och det här. Läs med mig. Lid med mig. Vi kan också tänka på det faktum att jag ju oftast lät bli att skriva. Och att jag alltid lät bli att skriva de allra värsta gångerna, de gångerna då ingenting längre kändes möjligt och ljust. Möjligt eller ljust. Jag bloggar ju bara om sådant jag kan hantera.

Denna kväll vill jag påminnas om de gamla onda tiderna eftersom nätterna numera förlöper relativt smärtritt. Vi har ett barn som lider av nattskräck och anfallen kommer ibland, men i regel ganska sällan. Vi sover i regel bra. Vi är pigga. Vi kan ha andra livsmål än nattsömn. Det är underbart. Nästan magiskt.

Men. Kvällarna hos oss är inte alltid nådiga. Ingrid har läggdags halv åtta varje kväll. Då är det sjunga å be och sedan ska hon sova. I teorin. I praktiken ser det lite annorlunda ut. Hon somnar nästan aldrig under den första timmen. Någon gång mellan nio och halv tio är det vanliga. Men ingen av oss avlider av förvåning om klockan hinner bli tio före hon sover. Elva har också hänt.

Så här har det varit i snart ett halvt år nu. När vi pratat om det säger välmenande människor att hon nog inte är trött och att vi ska lägga henne senare. Vi försökte några kvällar i rad med nio som läggdags. Då blev klockan minst elva före hon somnade. Så vi gick tillbaka till halv åtta och då somnade hon vid halv tio igen, vilket ändå känns rimligare för en människa på cirka tre år.

Och egentligen gör det ju ingenting att hon tar lång tid på sig att komma till ro. Om hon alltid skulle ägna tiden åt stillsamma, tystlåtna reflektioner kring dagen som gått. Men det är väldigt mycket Alfons Åberg här. Ni vet. Tusen ärenden. Mycket spring. Jag ska bara och bara och bara. Sista gången nu. NU är det sista gången. NU ÄR det sista gången. Jag känner att vi borde ta en strid. Jag tror vi kände det redan i maj. Men då tänkte vi att sommaren får gå för den är ändå så konstig vad gäller sovplatser. Så striden skulle vänta till hösten. Och då var det väldigt mycket med allt möjligt de där första veckorna. Hon måste ju få tid att landa på dagis, vi måste vara utvilade för att orka börja jobba igen. Så striden skulle vänta lite till.

Vad vi väntar på just nu vet jag inte riktigt. Kanske på stridslystnad. Lycka till med den. Den lär ju inte komma. Om man har sovit ruttet i två år och ganska oberäkneligt ett drygt halvår till så är Åbergskt spring på kvällarna väldigt lätt att leva med. Nådigt rentav. Så jag tar tillbaka det där med onådiga kvällar i vårt hem. Åtminstone tar jag tillbaka klagomålet på dem.

4 reaktioner på ”Inte alltid nådiga

 1. Oj, detdär låter precis som hos oss. fasst vår dotter har precis fyllt 2 år men hållit på såhär mer eller mindre hela hennes liv. Hon somnar nu ca 21.30-22 om vi ”lägger” henne 20.30. annars somnar hon ännu senare. Hon vaknar tidigare och tidigare för varje morgon känns det som, idag 05.30, hon har alltså sovit en natt på 7.5h och jag tycker det är alldeles för lite för en 2 åring.. trots att hon sover så lite om nätterna är det en strid allt som oftast att få henne att somna på dagen men då hon väl har somnat kan hon då istället sova länge, Men vi väcker henne efter 2h för annars tar hon natten efter midnatt..
  Jag fattar inte, det är ju skönt att sova!?

  • Oj nej! Jag lider med dig! 7,5 timmar är inte alls tillräckligt för en så liten människa, inte ens med rejäl och smärtfri dagssömn. Visserligen heter det ju att sömnbehovet är individuellt, men ändå. Hoppas ni ändå känner att ni åtminstone ibland hinner sova tillräckligt själva och att ni hinner njuta av lite egen tid någon gång mellan 22 och 5.30. Det är så viktigt. Kraft åt er alla!

   Före jag fick barn hade jag ingen aning om att ett stort sömnbehov var en av de egenskaper jag önskade mitt barn. Nu vet jag. Så kanske nästa gång.

 2. Hej! Läser din blogg och tycker du har fina inlägg 🙂 Kan inte låta bli att kommentera nu när du skriver om era kvällar…Vi har tre allergibarn och så gott som allt krångel med nattsömn och kvällrutiner (förutom benvärk och nattskräck) har varit kopplat till mat!! När vi har kommit på vad dom har reagerat på så har kvällar och nätter blivit lugna. Senaste fadäsen handlade om äpplen, hyperpigg men glad varelse på kvällarna, fick aldrig ro utan lekte i oändlighet…problemen som bortblåsta när vi lämnade bort äppelätandet!?

  VET mycket väl att det inte är såhär i alla hushåll men tänkte bara inflika en annan syn hit!

  Ha en skön söndagkväll och med hopp om trevliga kvällsrutiner! 🙂

  • Tack så mycket för din kommentar, Sanna. Jag har förstått att det är vanligt att allergibarn har problem med nattsömnen, vilket ju kanske inte är så svårt att förstå. Svårt är det däremot att komma underfund med exakt vilka livsmedel som kan ställa till med vilka problem. Vi har plockat bort en del större basgrejer, men det finns säkert sådant som vi inte känner till ännu. Kryddor till exempel. Så det är väl bara att fortsätta gissa och försöka och hoppas.

   Låter som om ni fått er beskärda del av nattstrul. Hoppas det är lugnare nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s