En lärare som hon

För ganska precis trettio år sedan gick jag ut ettan. På mitt betyg hade min lärare Anna-Brita skrivit Du är klassens författare! Jag kommer inte ihåg något annat av mitt betyg, men de orden gav mig självförtroende och vingar.

Självförtroende och vingar som har burit. De allra bästa lärarna ger sina elever just sådant.

I mitt nuvarande jobb gör jag skolbesök i åk 5-9. Nästan aldrig besöker vi andra årskurser, bara några få gånger har det hänt. Men när Anna-Brita hörde av sig och frågade om jag kunde komma och hälsa på hennes klass var svaret naturligtvis ja. Vilken klass hon än skulle ha undervisat i skulle jag naturligtvis ha kommit.

Så idag fick jag träffa en härligt engagerad grupp elever i åk 3-4. Men minst lika mycket fick jag träffa en härligt engagerad lärare, min egen allra första. Hon som var så viktig för mig då och som är så viktig för dem nu. Hon sa att jag hade blivit lång på trettio år, men Anna-Brita själv hade inte förändrats alls.

Om eleverna visste hur många spår de lämnar i hjärtat. Så skrev hon idag på FB om vårt möte idag. Och jo, hon har så rätt. De där spåren i hjärtat slår nästan allt. Men vi lärare kan minsann också lämna spår. Det är hon själv ett bevis på.

Att som vuxen och som lärare själv få se henne tillsammans med eleverna kändes så fint. Alla borde få ha en lärare som hon åtminstone någon gång i sitt liv. Jag fick ha det. Under ett av de absolut viktigaste skolåren. Lyckliga, lyckliga jag.

Hon och jag idag.

En reaktion på ”En lärare som hon

  1. Bra lärare är guld värda! Min syster är det, och gör också ett strålande jobb! Själv nöjer jag mig med att försöka få fason på mina egna barn;) Samt att skriva, Hos mig kan den som vill läsa ett utdrag ur mitt pågående manus Vårmörker. Hoppas att ni har en fin påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s