Det bästa jag läste i april

Är det bara jag eller hann april bara börja och sluta? Jag kan inte för mitt liv förstå att det har gått en månad sedan påsk. Får bara finna mig.

Läsmässigt var april ingen höjdare, varken kvalitativt eller kvantitativt. Men några bra böcker blev det. Här kommer de bästa:

Nästan bra på livet av Conny Palmkvist. Stark och berörande berättelse om en familj som får ett barn som inte är ”som alla andra”. Om nu någon är det. Välskrivet och vackert om att försöka nå fram till en dotter som lever i en egen värld med egna regler.

Flicka av Edna O’Brien. Brutal och brutalt bra bok om en av de skolflickor som blev kidnappade av Boko Haram. Det här är långt ifrån feelgood och jag frågade mig ett par gånger varför jag läste. Men så mindes jag. Jag vill våga verkligheten. Också när den är verkligen obehaglig.

Dottern av Lena Andersson. Jag tycker så väldigt mycket om Anderssons sätt att skriva och jag tycker så om hennes skarpa blick. I just den här boken tyckte jag mest om skildringen av hur mycket som kan skilja en generation från nästa. Hur olika varandra vi kan vara och hur snabbt världen kan förändras.

Alla tvättar händerna av Emma Frans. Hur roligt kan det vara att läsa om den pandemi som vi fortfarande kämpar med? tänkte jag först. Men det visade sig vara jätteroligt och intressant och lärorikt, åtminstone när jag fick läsa om det på det här sättet. Hurra för tänkande människor som kan sätta förståeliga ord på svåra saker utan att förenkla dem!

Genom märg och ben av Jacqueline Woodson. Det här är inte den bästa bok jag har läst av Woodson, men jag har nog inte läst en enda dålig ännu. Också den här är oerhört välskriven och också den här fångar livsöden och människor så att man blir tagen av dem och vill dem så innerligt väl. Det är skickligt.

Sömngåtan av Matthew Walker. Nu kan jag mer om sömn än jag kunde innan. Nu vet jag mer om hur jag kan (försöka) sova bättre. Liiiite provocerande läsning för en som blir väckt av minst ett barn minst någon gång per natt. Men viktig läsning. Underhållande och begripligt om alla tusen orsaker till att vi borde sova bättre och mera.

Det var mina bästa i april.

Vi skriver andra maj och jag tror att jag redan har läst en bok som slår allt jag läste i april. Må resten av läsmånaden också leverera!

6 reaktioner på ”Det bästa jag läste i april

  1. Hej! FSL bjuder lärarna på en bok från Förlaget. Svårt att välja! Har du tips på någon som du har läst?

    • Absolut! Sådär snabbt kommer jag att tänka på Cancerbrev av Fritjof och Leena Sahlström. Den är jättefin. Juha Itkonens ”Allt ett under” var åtminstone på finska helt otroligt fin. Lars Sund är en av mina absoluta favoritförfattare. Också Johanna Holmström är super! Heiman av Ann-Luise Bertell är helt fantastisk. Och en Muminbok fungerar ju alltid. Ja, som du hör… Det finns riktigt mycket riktigt bra! Bara att välja och vraka och läsa och njuta!

  2. Alltså, lämnade kvar Dottern i bibliotekshyllan vid senaste besöket och nu ångrar jag ju mej. Tänkte att jag läser den sen, men hur ska jag komma ihåg?? Jag har inte läst speciellt mycket i april, och min läsning består väldigt mycket av sånt som verkar lockande från bibliotekets nyhetshylla. Bästa i april var ändå Säg inget om Lydia av Celeste Ng. Har för mig att du tipsat om den här, så tack för alla bra tips <3<3<3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s