Lästävling

I tio år har jag jobbat som gymnasielärare. I tio år har jag varje dag påmints om hur stor skillnad läsningen gör. De som fattar grejen med läsning får ett så otroligt värdefullt försprång på så många plan. För att inte tala om den eviga källa till de glädje de får.

Jag tänker skamlöst göra allt jag kan för att ge mina barn det försprånget och den glädjen.

Ett sätt är att vi i sommar har lästävling. Jag mot barnen. Om jag läser fler böcker än Ingrid fram till skolstarten får jag 30 euro av Fredrik. Om hon läser fler än jag är det hon som får 30 euro. Och sedan samma sak med Arvid.

När jag har skrivit klart det här blogginlägget ska jag läsa ut min femtonde bok i juni. Jag har alltså verkligen jobbat på, brukar snitta på kanske åtta i månaden. Men jag är chanslös – och aldrig aldrig aldrig har en förlust smakat lika bra. Ingrid läser i skrivande stund nämligen sin trettiofjärde bok. I juni.

Älskar det.

Varning! Lästävling fungerar förstås inte för alla barn. Arvid har läst en bok hittills i juni och jag har väldigt svårt att se att de återstående tre timmarna ska ändra på det. Men han har ju överraskat mig förr (gör egentligen aldrig annat) så slutspurten kan bli brutal.

4 reaktioner på ”Lästävling

  1. Wow vilken bra idé med lästävling! Som du sa funkar det kanske inte för alla, men kan tänka mig att systemet skulle gagna många barn.

  2. Jag hade en liknande tävling med vår dotter när hon var i Ingrids ålder, hon vann överlägset och läser fortfarande mycket nu i gymnasieåldern 🙂

  3. Dom har i sommar läsbingo på vårt bibliotek. När man har läst sig till fem-i-rad (t.ex en klassiker, en bok med grön pärm, författaren börjar på b…) på bingobrickan kan man delta i en utlottning av ett presentkort till en bokhandel. Jag tycker det är ett helt suveränt påhitt! Kanske någonting för er att prova på nästa sommar..?

  4. Åh, det är min dröm att barnen ska bli bokslukare!! Min äldsta (11) är som Arvid och läser nästan bara när han blir mutad. Näst äldsta (8,5) är lite bättre, där skulle tävling kanske funka, men det skulle slå så hårt mot äldsta barnet tror jag!

    Ska fundera på det till nästa sommar! I år gäller att man kan läsa sig till mer iPad-tid 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s