Känna mig som mig själv

Hon har fått barn för ett halvt år sedan och hennes kropp är inte vad den en gång var. Hon har – åtminstone i teorin – lärt sig att det är orimligt att sträva efter idealkroppar på instagram, så hon strävar naturligtvis inte efter det.

Jag vill ju bara känna mig som mig själv igen.

Det kan te sig rimligt och oskyldigt, men också en sådan strävan kan förgöra en människa. Kroppar är föränderliga ting och det finns absolut inga garantier för att den kropp du en gång har ska se likadan ut för all framtid. Snarare tvärtom. Förändringen är liksom den enda garantin.

Att sträva efter att känna sig som sig själv blir därför lätt en problematisk strävan, om man med känna sig som sig själv menar något som har med hur kroppen ser ut att göra. Och det gör man uppenbarligen ofta. Jag tror mer på att sträva efter att göra sådant man mår bra av än på att sträva efter att se ut på ett visst sätt. Jag känner mig som mig själv när jag springer några gånger i veckan, för det mår jag bra av. Jag känner mig som mig själv när jag äter glass typ varenda sommardag, för det mår jag bra av.

Också ett långt liv är alldeles för kort för att du ska ägna ens en liten minut åt att hata den kropp som är din. Kroppen förändras hela tiden, men den är alltid din. Oavsett hur den ser ut just nu. Var snäll mot den. Den är din enda.

När jag springer. För att jag mår bra av det.

När jag äter glass. För att jag mår bra av det.

3 reaktioner på ”Känna mig som mig själv

  1. Tack, det behövde jag få bekräftat. Fokus ska alltså läggas på vad man mår bra av och inte på hur man ser ut. Amanda, du är vacker på insidan och utsidan.

  2. Åh, jag har alltid tyckt att det är så knepigt när någon pratar om att ”känna sig som sig själv” i det där sammanhanget, men jag har aldrig lyckats ringa in problematiken. Och så läser jag det här och bara gapar, för du har liksom formulerat mina halvfärdiga funderingar i några självklara meningar som blir så enkla att ta in. Det här var så klokt, så självklart, så kärleksfullt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s