Varje kromosom han har är underbar

Arvid rockar sockorna varje dag. Inte som ett statement utan som att han tycker att det är överskattat med likadana strumpor. Jag måste erkänna att jag håller med. Rena och hyfsat hela strumpor är väl rimligt att förvänta sig av ett i-landsbarn men att kräva att strumporna dessutom ska ha samma mönster och färg känns ju nog lite… överspänt.

Lite som det ju faktiskt känns lite överspänt att kräva att människor ska ha samma mönster och färg.

Förstås rockar han sockorna också i dag, men i dag gör han det som ett statement. Vilket kommer att behöva förklaras, det är ju inte så att någon kommer att fråga varför han har olika strumpor eftersom ingen i förskolan någonsin har sett honom med likadana. I dag rockar han sina sockor för att annorlunda är bra. Och i år är det lite extra bra eftersom just det här goda annorlunda finns i vårt eget liv på ett helt annat sätt i år än något annat år.

Det finns en prins i vårt liv som vi firar i dag. För att varje kromosom han har är underbar. För att han är viktig. För att han gör världen bättre, vackrare och roligare. För att jag är så innerligt glad och tacksam över att hans annorlundaskap kommer att vara en självklar sak för mina barn.

Arvid är en sockrockare som inte riktigt förstår grejen. Alla är ju annorlunda. Ju. Hilde har glasögon. Ingrid har jättemånga tandställningar. Marius har Downs syndrom. Det finns något annorlunda med oss alla.

Må han aldrig förstå grejen. Må han alltid tycka att annorlunda är något som gäller oss alla.

Må vi alla.

Själv tar jag i från tårna och rockar hela sockbyxorna. För den lilla pojke som finns i vårt liv. För att hans värde och hans rättigheter för alltid ska vara detsamma som andras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s