Vakna sent men ändå utföra stordåd

Jag samlar ju på vackra berättelser. Här är en:

Hon blev student med mediokra betyg. Hon satsade inte helhjärtat på sina studier i gymnasiet, mycket annat var också viktigt. Hitta sig själv, umgås med kompisar och pojkvän, träna. Ha roligt. Leva lite. Så det blev mediokra betyg.

Problemet var att hon ville studera psykologi. Alla som vill eller har velat studera psykologi vet att det är få som får göra det. Det är för många som vill och det är i dag en av de utbildningar i Svenskfinland som det är allra svårast att komma in på. Med mediokra studentbetyg är det ännu svårare. Många skulle säga att det är omöjligt.

Det var det inte.

Hon jobbade stenhårt. Hon läste, pluggade, studerade. Hon klarade det. Trots att hennes utgångspunkt var medioker fick hon en studieplats där det är som allra svårast att få en.

Jag älskar den här berättelsen.

Innan någon säger att det kanske var möjligt på din tid men inte längre så vill jag säga att det här är inte var på min tid. Det var inte 2020 heller, men klart närmare det än min tid.

Och det här bara måste vara möjligt också i framtiden. Det måste vara möjligt att vakna sent men ändå utföra stordåd. Vi får inte skapa ett system där studentskrivningarna är det enda som spelar roll och där mediokra studentbetyg faktiskt betyder stängda dörrar. Vi kan inte, får inte, ska inte lägga den bördan på tonåriga axlar. Axlar som också behöver få hitta sig själva, umgås med kompisar och pojkvän, träna. Ha roligt. Leva lite. Helst mycket.

Alldeles för många alldeles för unga är alldeles för stressade och pressade. De faller sönder av kraven. Hurdan framtid ska de kunna bygga och bära om de går sönder innan de hinner kavla upp ärmarna ordentligt?

En som knappt visste vad stress och press och krav var.

(Typ det här tänkte jag på i dag när jag övervakade 132 abiturienter i vårens första studentprov. Jag tänkte på diskussioner och hot om att inträdesförhör ska väga mindre och studentprov mer och att det nog känns som en hård väg.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s