Tio år sedan

I dagarna drunknar vi i bilder som är tagna för tio år sedan. Här är mitt bidrag.

Jag är klart yngre än i dag. Förstås. Men Ingrid är faktiskt ännu yngre än i dag.

När bilden är tagen, sommaren 2009, har vi nyligen flyttat till Helsingfors och Ingrid har nyligen fyllt ett. Den där bodyn, de där byxorna och de där skorna (som jag köpte på loppis för en ynka euro) har tjänat både Arvid och Hilde sedan dess. Den där mössan tjänar fortfarande Hilde, men är i vinteride för tillfället.

Ingrid var ju världens gulligaste, så där som alla egna barn är. Men jag ser ju också det som alla andra såg; det röda runt munnen. Det som på bilden till och med gett ett öppet sår på hakan.

Redan då var hon envis och viljestark på ett sätt som kändes främmande för oss. Hon sov som en kratta när bilden togs. Tack och lov visste vi inte då att hon skulle sova lika dåligt och ännu sämre i ett och ett halvt år till. Vi var så fruktansvärt trötta.

Men också fruktansvärt lyckliga. Fast inte lika lyckliga som nu.

Jag var förutom trött fortfarande rätt övertygad om att det inte var min grej att vara mamma. Jag älskade mitt barn så att jag kunde gå sönder, men jag önskade samtidigt att jag hade valt bort barn i det skedet när det inte fanns något faktiskt barn att välja bort utan bara en idé. Jo, det kan faktiskt gå ihop.

Livet blir inte sämre bara för att man blir tio år äldre. Livet blir annorlunda. Och annorlunda kan också vara bättre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s