Tvingade sitt barn att spela fotboll

Vi var de där föräldrarna som tvingade sitt barn att spela fotboll. När han inledde sin karriär var visionen att den av oss som skjutsade till träningen kunde avklara ett av veckans löppass samtidigt.

Ha. Ha ha ha.

Den av oss som skjutsade till träningen hade en timme högpuls framför sig, men av helt andra orsaker än löpning. Den förälder som eskorterade till och från träningen fick också agera mental tränare och ihärdig peppare och så peppande som vi hade behövt vara kan ingen människa vara. Han ville liksom aldrig vara med. Korta stunder kunde han glömma det, men om man mötte hans blick var förtrollningen bruten. Och om man inte mötte hans blick var det naturligtvis också helt kört. Efter en träning var man alldeles matt. Hela familjen firade med glass efter varje träning (ett finare sätt att säga att vi mutade honom med glass inför varje träning) och ändå gick det inte.

Hans karriär som junior i HIFK blev därmed kort. Orsaken till att vi kämpade och försökte och hoppades var att vi ville ge hans finska en ärlig chans. Men i något skede måste vi välja mellan att ge honom finskan eller mentalt stabila föräldrar och trots finskans många förtjänster fick den ge vika.

Han älskar fotboll. Älskar. Han spelar fotboll alltid när han kan och oftast också när han inte kan, men han vill verkligen inte träna i ett lag. Han ska – naturligtvis – bli fotbollsproffs och jag försökte få in en stöt med finskan genom att säga att de som blir proffs nog börjar spela i lag redan när de är små. Som om jag skulle veta något om det.

– Jag blir inte ett sådant proffs. Jag blir ett sådant som vilar när jag är barn och orkar spela jättemycket sedan, konstaterade han lugnt.

Han blir också ett sådant proffs som troligtvis är ganska dålig på finska, konstaterade jag tyst och lite bittert för mig själv.

Men å andra sidan är ju de flesta som är riktigt bra fotboll också riktigt dåliga på finska.

En reaktion på ”Tvingade sitt barn att spela fotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s