En sockerstinn baskost

Om du är som jag så lever du just nu på pepparkakor och chokladkonfekt. Du sköljer ner det med glögg och varvar ibland med jultårta, risgrynsgröt och limpsmörgåsar. December är kolhydraternas ärketid.

Om du är som en del människor så har du just nu ett konstant behov av att ursäkta din något sockerstinna baskost. Varje gång du ska bita av foten på en pepparkaksgubbe bara måste du påpeka att det ju nog blir alldeles för mycket av den varan nu, att man ju faktiskt inte borde äta nougattryffel redan före lunch en helt vanlig tisdag och att det verkligen blir skönt att leva på sallad i januari.

Sluta med det.

Du får väldigt gärna låta bli att äta socker och fett och dessa två tillsammans om du inte mår bra av det. Inte ens i december måste man och inte ens i december måste du. Men om du väljer att göra det behöver du faktiskt inte bortförklara det. Du kanske tycker att din bortförklaring är harmlös, men du vet långt ifrån alltid hur harmlöst eller harmfullt det låter för den som lyssnar.

Det finns så oerhört många människor som kämpar med snedvridna kroppsuppfattningar och som går omkring och tror att lyckan ligger bara fem kilo bort. Det finns så oerhört många känsliga barn och tonåringar som kanske hör något helt annat än det du menar. Det finns så oerhört många människor vars jultårta plötsligt smakar dåligt samvete om någon annan påpekar att hon inte borde.

Ät din lussekatt med glädje om du väljer att äta den och hoppa över den helt om du inte vill ha den. Och oavsett kan du låta bli att kommentera. Mat är farligt laddat för så många.

Och någon kanske undrar om det faktiskt är hens problem att andra har svårt med sitt ätande och sin självbild. Måste vi börja vakta på vad vi säger bara för att andra har problem? Svaret är väl att vi inte måste men att vi får och kan. Tänk vilken nåd.

5 reaktioner på ”En sockerstinn baskost

  1. Ja. December är av flera orsaker en stressigare tid än annars och jag har avvikit från mitt godisstopp för att göra livet lite lättare och roligare. När jag tog det beslutet valde jag också att stå för det, inte ursäkta eller bortförklara. Jag vill äta extra socker nu och det är helt ok. I januari skippar jag sockret igen, just nu gör jag annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s