Att vi vet och att vi ändå

Jag hade problem redan med black friday. Att det nu talas om black weekend och till och med black week är en symbol för så mycket av det som är så fel i vårt samhälle.

Vår girighet. Vår själviskhet. Vår jakt.

Trots att vi vet bättre. Trots att varenda lågstadieelev vet att vi köper för mycket och betydligt mer än vi behöver. Vi vet att det skadar vår planet, att det drabbar de människor som redan kämpar och vi vet att det formar vår bild av oss själva och andra på ett osunt sätt.

Ändå vill vi köpa mera. Det måste vara en av de sorgligaste berättelser som finns om nutidsmänniskan. Att vi vet och att vi ändå. Jag märker att jag själv lätt faller dit. Att jag tänker att jag kanske borde passa på nu när det är black och billigt. När man har läst tillräckligt många gånger att det är nu det gäller börjar man tyvärr tro att det är nu det gäller.

Och det är ju nu det gäller. Det är nu det gäller att säga nej tack. Det är nu det gäller att stänga plånboken eller frysa in kreditkortet. Det är nu det gäller att inse att behöva är en sak och att vilja ha är en annan och att världen och vi med den blir sämre om vi inte inser skillnaden.

Om du ändå behöver köpa något säger jag inte att du inte får passa på när det är billigare än vanligt. Det skulle förstås vara otroligt snyggt om försäljningen plötsligt gick ner den dag då det är meningen att den ska gå upp, men det är kanske att begära för mycket av oss själva. Men sträva efter att inte köpa något på black friday som du inte i dag, en vanlig sketen novembermåndag, kan komma på att du faktiskt behöver. Det går väl an att du köper något då som du här och nu kan skriva upp på en lista. Men inget spontant. Inget ogenomtänkt och oplanerat. Inget bara för att.

Då redan vinner vi en liten seger mot de starka krafter som gör att mycket vill ha mer.

14 reaktioner på ”Att vi vet och att vi ändå

 1. Håller helt med! Men vad är din åsikt om produkter man i och för sig inte behöver, men som ändå inte köps i onödan. Jag menar exempelvis torrschampoo eller en ny bok man lika gärna ju kunde låna på bibban?

 2. I en fb-grupp som jag är med i är det många som köper saker för att de villhöver saker. Att hitta på ett sånt ord är väl för att det då känns lite mera rätt att shoppa än om man bara vill ha.

 3. Brukar köpa julklapparna på black friday/black weekend. De flesta köper väl ändå någon julklapp. Varför inte köpa dem billigare om det går? Jag hör till den sparsamma typen och köper aldrig bara för köpandets skull. Vi kostar inte på oss några utlandsresor med flyg heller.

 4. Så bra det du skrev: att det är nu det gäller! – att säga nej tack. Jag bojkottar black-allting i år. Jag förbereder mig på ett köpfritt år.

 5. Jag tolkar inte det här inlägget som att Amanda vill skuldbelägga dem som köper saker på Black Friday för att de int har råd annars eller dem som köper julklappar då om man ändå har tänkt köpa julklappar. Poängen som jag tolkar den (och som jag själv anser) är att alla vi som köper sånt vi int behöver o kanske int egentligen ens vill ha så jättemycket, men vi köper ändå bara för att marknadsföringen är så hård kring Black Friday och det är så billigt att vi lockas med. Att t.ex. jag köper en ny festklänning bara för att den var så billig när jag gick förbi H&M på vägen hem fast jag har 5 stycken hemma och inte hade tänkt köpa en. Och speciellt dåligt är det ju om jag sen int använder den så länge för att det inte var ett så genomtänkt köp.

  Det här är ett problem enligt mig och jag tror det var det Amanda menade. Och att de flesta av oss som bor i Finland överlag konsumerar mycket mer än det egentligen finns resurser på jorden.

  Fast sen borde ansvaret för att inte konsumera int heller läggas (enbart) på enskilda individer utan vi borde lagstifta mot såna här konsumtionsdagar om vi vill ha bort dem.

   • Tack för svaret!
    Jo vi får nog gå samman o försöka förändra strukturerna..
    Samtidigt e de ju otroligt hemskt om mänskor int har råd med kläder åt sina barn, utom då det är Black Friday 😦
    …tankeväckande inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s