Kaxighet skär sig mot alla de nyanser

På den här bilden är Hilde ett halvt år ung. Hon ska snart sövas ner och rullas in på magnetröntgen. Hennes hjärna ska röntgas. För att vi ska kunna utesluta farliga ting. Typ sådana som börjar på h och slutar på järntumör.

Det finns en underjordisk avdelning på ett sjukhus där barn rullas ut och in på magnetröntgen på löpande band. Jag hade ingen aning. Ville helst inte veta. Ett ställe där yrvakna, oförstående tvååringar återförenas med sina föräldrar efter uppvak. Ett ställe där tolvåringar försöker se lite kaxigt orädda ut, men kaxighet skär sig mot alla de nyanser som sjukhuspyjamasar produceras i. Ett ställe där ingen förälder alls ser kaxig ut.

Det var i slutet av maj, jag och Fredrik satt i gräset utanför sjukhuset och var pollenallergiska och åt glass medan vår minstings hjärna granskades. Vi som annars förmår se en promenad till husbolagets sopkärl som en dejt förmådde ingenting. Vi gick ner mot stranden. Sedan tillbaka mot sjukhuset. Jag minns att vi var ganska tysta. Även om vi på något plan trodde oss veta att det inte var något farligt med vår Hilde så vet man förstås väldigt lite när ens halvåring är nedsövd.

Någon vecka senare satt vi i ett väntrum på ett annat sjukhus. Smärtsamt medvetna om att en del människor får nyheter här som vänder upp och ner på resten av deras liv. I innerlig bön om att Hilde och vi inte skulle höra till de människorna.

Och vi lämnade det sjukhuset med lätta steg. I enorm tacksamhet. Och i innerlig bön för alla dem som lämnar samma sjukhus med helt andra steg.

Den tacksamheten lämnar mig inte. Den bönen gör det inte heller.

3 reaktioner på ”Kaxighet skär sig mot alla de nyanser

  1. Jag förstår den tacksamheten. Låg också nyligen i magnetröntgen, men utan oro. Tänkte på alla som ligger där med oro och alla som får resultat som uppfyller alla farhågorna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s