Vi valde att lyssna på läkarna

Det fanns ju en tid när vi var på sjukhus mest jämt. Hilde är sin ringa ålder till trots patient på tre olika sjukhus och den där första våren i Hildes liv sprang vi orimligt ofta på alla tre.

I går besökte vi ett av de sjukhusen igen. Lycka är att vi knappt mindes vilken byggnad det var eller vilken dörr vi skulle använda.

Vi har nåderikt nog fått glömma.

Och kanske var det just det besöket som påminde mig om den där första våren då vi alltid mindes vilken byggnad och vilken dörr.

Den där tiden när vår älskade minsting såg ut så här:

och det inte var vårt största problem eller främsta orosmoln.

Vi valde att lyssna på läkarna. Det var ett svårt val eftersom så många i all välmening uppmuntrade oss att inte göra det. Vi fick ta del av skräckhistorier om kortisonberoende och -immunitet. Men någonting fick oss ändå att lyssna på läkarna.

Kanske bara det att vi inte orkade tänka ut själva utan ville vila i det som någon annan som visste bättre hade tänkt.

Så lilla Hilde fick kortison. En ganska lång kur på några veckor. Varje gång vi smorde hennes hud blev det lite bättre och samtidigt hade vi skräckhistorierna i bakhuvudet. För alla de historierna hade ju också börjat med en hud som blev bättre.

I dag skriver vi slutet av september. Sedan årsskiftet har Hilde blivit smord med kortison mindre än fem gånger. Hon är inte beroende. Hon är inte immun. Hon är ett exempel på att läkarna ibland vet exakt vad de gör.

Det här skriver jag för att påminna mig själv om var vi varit och vart vi kommit. För att peppa mig själv inför den vårdplan vi nu står inför. Men mest för att det kanske finns andra föräldrar som valt kortison till sitt barn trots alla de röster som uppmanar dem att välja något annat. Till er vill jag säga att det kan bli hur bra som helst. Att en kortisonkur inte behöver betyda ett kortisonliv. Jag misstror ingen av de skräckhistorier jag själv fått ta del av, men jag tror vi behöver höra också solskenshistorier.

Att hennes hud är mjuk och hel i dag. Torr, ja. Men mjuk och hel.

Tänk att vi kommit hit. Tänk att andra också kan.

En reaktion på ”Vi valde att lyssna på läkarna

  1. Det här kom så lämpligt! Vi har just blivit ordinerade att smörja, smörja, smörja vår Luna som blir två imorgon. Jag har läst på så många bloggar om kortisonets hemskheter att jag känner mig som världens sämsta förälder som ger det ”giftet” åt min dotter. Samtidigt ser jag så tydligt att det faktiskt hjälper. Min logiska del av hjärnan säger att jag ska lita på barnläkare som studerat åratal och har praktisk erfarenhet av många olika barn, men ändå är det så svårt när det kommer motstridiga uppgifter från andra håll. Tack till dig för att du lyfter upp en annan sida av myntet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s