Ett löfte är ett löfte

När våra barn ska leta efter något viktigt – en borttappad biblioteksbok, ett busskort, en förälders telefon – är deras sökförmåga löjligt liten och deras tålamod ännu mindre. Det skulle vara mera fruktbart och mindre frustrerande att be en nyfödd hjälpa till. Liksom.

När de däremot ska söka efter den lilla plastbit som just då känns roligast blir de plötsligt ambitiösa och flitiga och uthålliga. Därför har Arvid vänt upp och ner på vårt hem i jakten på en riktigt liten motorcykel.

I ren desperation utlovade han en hittelön:

– Den som hittar min motorcykel får min radiostyrda bil!

Osannolikt nog hittade Ingrid den där motorcykeln en liten stund senare och hon var beredd att casha in sin hittelön.

Nu kan ju visserligen inte allt mätas i pengar, men motorcykeln kostade tre euro. Den radiostyrda bilen typ sextiofem. Motorcykeln var ett impulsköp den dag kvartalspengen delades ut och den radiostyrda bilen ett hett efterlängtad present.

Ändå vill Ingrid ha sin hittelön. Jag sitter och jobbar i sovrummet och hör fragment ur en tårfyllt livlig på gränsen till hätsk diskussion mellan Ingrid och Arvid. Fredrik kommer in och medlar. Han försöker få Ingrid att inse att Arvid nog inte förstod vad han gick och lovade. Hon visar noll förståelse för hans oförståelse.

– Jaja, men han lovade ju! Han måste lära sig att ett löfte är ett löfte!

Trots det orimliga finns det något vackert i att Ingrid vill hålla honom ansvarig. Det visar att hon tar honom på allvar.

Och att bli tagen på allvar är livsviktigt för en människa. Också för en lillebror. Kanske rentav speciellt för en sådan.

En reaktion på ”Ett löfte är ett löfte

  1. Jag fantiserar hur det skulle vara att be en nyfödd att leta efter ett bibbakort. Bebin: kan det vara vid bröstet? Men titta, här finns mat! Sorry mamma, jag har letat överallt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s