Nålmal

Arvid pratar om en av sina vänner. En av de godaste och viktigaste. Som han tycker väldigt mycket om. Men konstaterar:

– Han e int nålmal!

Och med nålmal menar han normal. Och jag lovar; den här vännen – som är en av de godaste och viktigaste – är mycket normal. Så jag frågade försiktigt vad han menade med sin utsaga och svaret kom väldigt snabbt. Vännen talar inte så tydligt.

Vännen kan nämligen inte säga R. Och då kan det ju ibland, men förvånansvärt sällan, bli lite otydligt. Vilket ju den som säger nålmal själv borde ha märkt.

Snacka om att se flisan i den andras öga men inte alls notera sin egen bjälk.

Men vi hade ett bra samtal, jag och min mycket normala son. Om att normal är ett ord vi aldrig någonsin behöver använda om någon människa. Det är ett alldeles för brett begrepp och därtill ett alldeles för överskattat.

Nålmal. (I en tröja jag stickat. En av de bästa jag stickat.)

2 reaktioner på ”Nålmal

  1. Ha, ha, din Arvid har nog mer rätt än man skulle tro i första ögonblicket. Som jag ser det är ”normal” bara ett statistiskt medeltal där endast få av oss hamnar. Mest sannolikt är att jag själv finns i de 95 % som inte är ”normala”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s