Själviskt

Jag läste artikeln när den var nästan ny och hade två ynka kommentarer. Allt fler väljer ett liv utan egna barn. Intressant, tänkte jag. Ryckte på mina mentala axlar och somnade.

Några timmar senare såg jag artikeln igen och då hade den fått betydligt fler kommentarer. I nuläget har den 62 stycken. Och jag tänker att det i sig är en berättelse. En berättelse om att folk nu går i försvarsposition. Då har vi mycket att säga.

Ord som själviskt och egoistiskt används frimodigt i kommentarerna. Det är själviskt att välja barn, säger en. Det är själviskt att välja bort, säger nästa.

Och båda har ju rätt. När det kommer till så livsavgörande och oåterkalleliga val som barn eller icke-barn kommer ytterst få av oss att välja det som är bäst för någon annan. Vi kommer att välja det som känns bäst för oss själva. Vi kommer att välja själviskt. Principer möter sin överman när besluten är sådana som kastar om precis allt.

Jag har själv valt ett liv med barn. Det var ett ytterst själviskt val. Livet med dem har visserligen gjort mig mindre självisk, men det ändrar inte på det faktum att jag valde att öppna mitt liv för barn för att jag själv ville ha barn.

Jag har absolut inget behov av att försvara mitt val. Och jag har ett ännu mindre behov av att anklaga någon annan människa för hennes. Jag förstår alla oss som vill ha barn och jag förstår alla dem som inte vill. Ett rikt, meningsfullt och gott liv kan se ut på så många olika sätt. Det kan innehålla barn. Det behöver verkligen inte göra det.

Men vi. Vi behöver bli bättre på att vila i våra egna val utan att klanka ner på andras.

Mina val. Men utom min kontroll. För samtidigt som fler än förr väljer bort barn är världen full av människor som valt barn men inte har fått dem. Det får vi inte heller glömma när vi slänger ur oss ordet självisk.

Bild: Maria Hedengren

En reaktion på ”Själviskt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s