Den fattiga blir fattigare

70 % av ekonomiskt utsatta barn har blivit mobbade, visar en enkät som Rädda barnen låtit göra.

Och där brast mitt hjärta. Igen. Hur skulle det kunna något annat?

Nog visste jag ju. Förstås. Men det gör ändå ont att se det svart på vitt. Då kan man varken värja sig eller gömma sig.

Jag har förstås pratat med mina barn. Sagt att de aldrig någonsin får kommentera vad andra har eller inte har på ett negativt sätt. Har försökt förklara att folks ekonomiska förutsättningar ser väldigt olika ut och att de förutsättningarna säger betydligt mer om tur än om rättvisa.

Men nog kunde och borde jag mer. Jag borde välja bättre själv. Jag som har råd att välja. Vi har naturligtvis inte råd att köpa vad som helst åt våra barn, men vi har råd att köpa betydligt mer än det de behöver. Och vi har nästan alltid råd att välja något annat än det billigaste alternativet. Ingrids telefon kostade betydligt mer än den behövde kosta och Arvids nya skor kostar kanske mer än några skor jag själv hade innan jag fyllde typ tjugofem.

Jag vet att hennes telefon och hans skor indirekt bidrar till att den fattiga blir fattigare. Och jag vet också att de överflödiga pengar vi satt på telefonen och skorna inte går till dem som behöver och förtjänar dem mest.

Och senast här går jag min väg lika bedrövad som den rike ynglingen. (Biblisk referens. Sök upp den. Så arma bra. Jesus är kung.)

Det finns inga ursäkter. Min vilja att göra mina barn glada är genuin, men den väger för lätt i jämförelse. Min egen rädsla för att de ska bli utanför om de har fel telefon och fel skor är både feg och obefogad.

Mitt enda hopp för mig själv är att jag förstår att inte bortförklara och ursäkta. Jag förstår att skämmas och jag står åtminstone för att jag har kommit för kort på den här resan. Och jag vill fortsätta den. Komma längre, resa snabbare.

För att världen ska bli mera rättvis. För att den redan utsatta ska bli mindre och inte mer utsatt.

Bild: Maria Hedengren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s