En mjukare start

Jag förde ut roskisar en dag förra veckan. Jag vet. Så börjar alla bra berättelser. Nej, så börjar nästan inga bra. Men ge mig en chans i alla fall.

Det var lite dålig stämning hemma den där dagen förra veckan. Vardagen skavde för hårt mot för många och jag förde ut de där roskisarna för att få andas för mig själv lite.

Och där och då mindes jag hur det kändes en gång när jag förde ut roskisar i december 2016. Jag kände inte igen mig själv då. Den sinnesstämning som brukar råda i mig var försvunnen. De sånger som min själ brukar sjunga hade tystnat. Jag var ledsen nästan hela tiden. Och det var mörkt och kallt och svårt.

Jag hade en bebis hemma som var några dagar gammal och det var förstås därför som jag mådde som jag gjorde. Och just det kan ingen något åt. Men det fanns ju annat där också. Annat som jag tror att vi hade kunnat något åt.

Hilde är född en söndag. Vi åkte hem igen dagen därpå. Och nu i efterhand kan jag önska att vi hade fått stanna på bb betydligt längre, den lilla och jag. För när vi kom hem kom vi inte hem till någon klassisk bebisbubbla. Vi kom hem till syskonbråk och hemläxor och dagisjulfester och strulig läggdags.

Jag minns att jag var så irriterad på mina stora barn den där första tiden. Jag mäktade inte ens med bebisen och mig själv, storasyskonen blev någon slags droppe. Och jag var arg på mig själv för att jag inte orkade med dem. Jag var inte bara trött och ledsen. Jag var dessutom misslyckad och otillräcklig som mamma till mina älskade stora barn.

Jag kan sörja att vi inte fick en hel vecka på bb. I en bebisbubbla. Jag kan förstå det, men jag kan också sörja det. Kanske hade mitt sinne varit mindre mörkt om vi hade fått en mjukare start. Eller kanske det inte hade varit mörkt lika länge.

Men vem har råd att bry sig om hur en enskild nyförlöst trebarnsmamma mår? Uppenbarligen inte det samhälle som anser att det föds för få barn i Finland i dag.

Allt handlar alltid om pengar. Alldeles för mycket handlar alltid om pengar.

En av de första dagarna.

2 reaktioner på ”En mjukare start

  1. Oj så mitt i prick på hur det är hemma hos oss nu! Har varit hemma från BB i lite mer än ett dygn och hjärnan har inte riktigt hängt med i vad som hänt. Vardagen fortsätter som förr men med betydligt tröttare föräldrar och tröttare och känslomässiga storasyskon. Peppar peppar så är lillasyster än så länge väldigt lugn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s