Ett ofött barn

Har du för mycket hud? I så fall rekommenderar jag att du ser dokumentären Efter Inez på arenan.

Jag rekommenderar den varmt, trots att jag inte har sett hela själv ännu. Jag har inte klarat av det. Fem minuter in i dokumentären hade jag redan gråtit tre gånger. Det säger ju sig självt att man inte kan se hela på en gång då. För den som har varit med när en god vän förlorat ett ofött barn kommer det alldeles för nära. För den som har varit med när en begravningskista var alldeles, alldeles för liten går det egentligen inte att se resten.

Och samtidigt: bland annat just därför måste jag klara av att se resten. Bland annat just därför måste du. När det värsta tänkbara drabbar en människa måste vi våga tala om det. Marianne Sundholm, som själv förlorat en bebis, skriver så här:

”Tystnaden var värst. Undvikande blickar och snabba byten av samtalsämnen, vad som helst för att inte behöva nämna det svåra. Sedan vi förlorade vår bebis har jag kommit i kontakt med flera andra familjer som varit med om samma sorg och så gott alla säger samma sak: Det att folk inte sade något efteråt, att de inte vågade nämna barnet som dött, det var bland det allra värsta.”

Också det barn som aldrig tog ett andetag var ett riktigt barn. Ett verkligt barn. Ett helt barn. Också det barnet gjorde på något plan någon människa till förälder, trots att hemmet inte fylls av blöjor och bebisgråt. Och vi omkring den föräldern behöver vara om möjligt ännu bättre på att tala om barnet än vi vanligtvis är. När blöjorna och bebisgråten inte finns där behöver vi påminna och påminnas på andra sätt. För barnet fanns. Barnet var. Och föräldern är.

4 reaktioner på ”Ett ofött barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s