Mamma och mammor

Jag fyller sällan i blogglistor, men i dag gör jag det. För nu handlar sevendays blogglista om mammor. Du måste inte läsa hela min lista, men du måste läsa sista punkten. För just i år är just den kanske allra viktigast.

Mammor är… : människor som har välsignats med en av de största gåvor som ett människoliv kan erbjuda. Och människor som lever med hjärtat utanför kroppen, som alltid är på flera platser samtidigt.

Och mammor är något som många, många vill bli mest av allt i hela världen.

En mamma jag ser upp till: är alla de mammor som får kämpa lite hårdare än många av oss andra för våra barn. För att alls få dem eller för att sedan kunna ge dem allt det som vi lätt tar för givet.

Jag som mamma är: den som bidrar med energin och glädjen i vår familj. Det sa åtminstone Fredrik när jag blev sjuk i fredags och inte bidrog med någon energi och glädje alls. Barnens respons är ganska svår att tyda. Ibland är jag världens bästa mamma. Andra gånger är jag den tråkigaste och dummaste och strängaste mamman i hela världen. Man får helt enkelt lära sig svälja mygg och sila kameler där, tänker jag.

Det bästa med min mamma: är att hon är min.

En sak min mamma lärt mig: Förlåtelse, folkvett och hur man bakar kanelbullar. Ni fick två bonussaker där.

På så sätt liknar jag min mamma: Vi tycker båda om att tänka och vi tycker om att formulera våra tankar. Vissa miner jag gör är SÅ mamma. Vi känner också ofta på oss saker redan innan vi har fått vetskap om dem, men jag ska försöka bli bättre på att inte avslöja att jag redan anade något när någon avslöjar något. Det är ju liksom inte det svaret folk vill ha när de kommer med ett stort eller för all del litet avslöjande. Förlåt!

Det här borde alla mammor ha rätt till: BB på rimligt geografiskt avstånd, betald föräldraledighet och en medförälder som är lika mycket förälder som hon själv.

Så firar jag mors dag: Med familjen. Om jag är riktigt vild kanske jag bakar den där tårtan som jag hade tänkt baka redan på påsk och har kvar en del ingredienser till. Men jag betvivlar att jag orkar vara så vild. Vildhet på den nivån kommer med ett så högt pris.

En hälsning till en speciell mamma: Min hälsning till en speciell mamma går till min vän Sandra som är en stark, beundransvärd, modig och vansinnigt kärleksfull mamma. Hennes son har en sjukdom som kommer att kosta honom livet och hon gör allt hon kan och lite till för att göra hans liv så smärtfritt, ljust, fint och värdefullt som möjligt. Jag beundrar henne och hennes man alla dagar. Hela deras liv ramades in med en helt annan ram än de någonsin hade kunnat tänka sig, men de fyller i dag den ramen med mer skönhet än jag trodde var möjligt. Och de delar modigt sin resa med oss andra. De berättar om det glada och det vackra och om det svåra och smärtsamma och svarta. Sandra, du är en stor förebild för mig och många andra! Jag önskar dig världens finaste morsdag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s