Avskyr första april

Det finns otaliga fördelar med att vara vuxen. Några av mina personliga favoriter är att man får äta glass när man själv vill, att man får gå och lägga sig när man själv vill och att man får ha och inte ha mössa när man själv vill.

Men det finns en fördel som nog överskuggar dem alla: att första april inte är en grej för gemene vuxen. Jag tar ogärna till ordet avskyr, men jag tror faktiskt att jag avskyr första april.

Jag minns det som en av årets värsta dagar under barndomen, för gemene barn verkar älska första april. Det gick liksom inte att lita på någon. Man blev lurad fyrtiosju gånger. Före lunch. Och det var ju inte välplanerade, fyndiga lur utan helt meningslösa saker. Exempelvis:

– I går var jag hos min farmor och åt köttbullar.

– Okej, roligt!

– April april! Jag var hos min morfar och åt knacckorv.

Sådant. Eller:

– Jag hade två hål i tänderna.

– Okej.

– April april! Jag hade tre!

Och gapskrattet på det. Så var man plötsligt idiotförklarad för att man i en svag stund trodde att klasskompisen hade bara två hål. Idiotförklarad för att man för en liten stund glömde att vara vaksam, att utgå från att ingen sa som det var för att vi bytt månad. Jag tyckte redan som barn om att kunna lita på andra människor. Jag tyckte det var otryggt att det fanns en dag när man inte alls kunde det.

I går blev jag inte lurad en enda gång. Vad jag vet om. Vi berättade ju inte för barnen  – varför skulle vi, liksom? Och inte en enda gång tänkte jag ens tanken att någon skulle vilja luras och sedan brista ut i ett April april! Så skönt. Det finns som sagt otaliga fördelar med att vara vuxen. I dag ska jag äta orimligt mycket glass för att fira en annan.

Ni ser ju blicken. Inte ger man ju en människa med den blicken tillgång till en dag av fritt tänjande på sanningen.

2 thoughts on “Avskyr första april

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s