Var finns kursen för pojkar?

I Karleby ska högstadieflickor få välja en kurs i självkänsla. Så otroligt bra grej. Mer självkänsla åt flickor! Mer självkänsla åt pojkar! Mer självkänsla åt alla!

Men föga överraskande verkar hälften av dem som hänger på svenska.yle.fi tycka att det här är en usel idé. Var finns kursen för pojkar? Och är det inte pojkar vi egentligen borde satsa på? Eftersom de skjuter andra när de mår dåligt?

Sant. Pojkars illamående är ett stort problem och deras illamående verkar oftare än flickors vara bokstavligen livsfarligt också för andra. Men. Lika sant; flickor mår faktiskt också dåligt. Det att de “bara” skadar sig själva med sitt illamående betyder inte att det är ett mindre problem, om än ett annorlunda.

Det att någon växer i självkänsla är självklart inte bort från någon annan. Och det är troligtvis fritt fram för precis alla – också dessa ihärdiga i kommentarsfältet – att starta en motsvarande grej för pojkar. Men det är naturligtvis lättare att vara ihärdigt emot flickors självkänsla än att vara ihärdigt för pojkars. Att klaga på att andra gör är ju alltid lättare än att göra själv.

När jag försöker tolka generöst tänker jag så här; bakom kommentarerna finns troligtvis män som känner sig misslyckade och svaga och dåliga. Som inte alls tycker sig ha glidit på någon räkmacka “bara” för att de varit män. Som inte alls tycker att livet har behandlat dem med mer silkiga vantar för att de föddes som pojkar.

Men inte ens i min generösaste form kan jag tycka att det är rimligt att anse att fjortonåriga flickor i Karleby inte ska få utveckla sin självkänsla bara för att jag som medelåldersman aldrig fick utveckla min. Det är liksom inte lösningen på några problem alls.

En människa med god självkänsla är en betydligt mindre farlig människa, både för sig själv och för andra. Det är därför en seger för oss alla när någon blir bättre på självkänsla. Att se det som en förlust är att se för snävt och för litet.

De här barnen som jag älskar allra mest och i dagarna hänger allra mest med. Må de alla få utveckla sin självkänsla. Må de alla få lära känna sitt eget och andras värde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s