Den väg som dina fötter väljer

I dag gör jag som de flesta andra. Jag äter fastlagsbullar.

I morgon gör jag som många – men betydligt färre – andra. Jag börjar fasta.

Jag är en riktig sucker för fastan. Det är kanske en av mina minst tippade egenskaper. Passar egentligen inte alls ihop med min personlighet, och kanske är det just därför som jag väljer den i någon form så gott som varje år. Jag som oftast säger ja får avstå för en tid.

Jag tror att det gör mig gott. Rentav mycket gott.

Men jag tror inte att det gör alla gott. Åtminstone inte varje år. Vissa år är livet tillräckligt kargt och hårt som det är, det är helt enkelt inte tid att avstå från ännu mer. Andra år är det annorlunda och då kan vi välja det enklare och mer avskalade.

I nyaste numret av Kyrkpressen kan vi läsa om en person som i år väljer att massagefasta. Inte från massage utan till massage. Artikeln har väckt diskussion, skriver Liisa Mendelin i ett blogginlägg.

Jag kan förstå diskussionen. På ett sätt. Hon gör ju onekligen något annorlunda av fastan och då kan folk förstås bli upprörda.

Samtidigt kan jag inte riktigt förstå diskussionen. Jag tycker nämligen att Liisas fasta också berättar något viktigt om Gud. Jag tänker att det säkert finns någon som i år skulle gå sönder av en regelrätt fasta och som fann tröst i Liisas berättelse. Och jag tänker att det säkert finns rentav många som behöver påminnas om att Gud också i år är mer gåva än krav. Mer vila än prestation. Och att det aldrig handlar om vad vi gör för honom utan om vad han gör för oss.

Jag tror ju att Jesus är både den största nåden och den största utmaningen. Samtidigt. Och jag tror att vi behöver påminnas om de olika sidorna vid olika tider. Därför behöver vi många olika berättelser och bilder, alla når inte fram till alla hjärtan samtidigt.

I slutändan ska fastan föra oss närmare Gud och andra människor. Vägarna till det målet kan nog se ut på väldigt många olika sätt för olika människor i olika tider. Om jag inte har vandrat i dina skor – och det har jag så sällan – så vill jag inte heller kritisera den väg som dina fötter väljer. Även om jag själv väljer en annan.

One thought on “Den väg som dina fötter väljer

  1. Fastan ar en av mina favorit perioder under aret pga. att den ar ett utmarkt tillfalle att andra pa min livsstil. I ar har jag valt att avsta helt fran TV under fastan. Jag kommer att spendera tiden pa att ta en kaffe med en kompis eller lasa bocker, istallet for att titta pa TV varje kvall. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s