Ett litet liv på ett stort sätt

Jag läser ungdomsromanen För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson. Den 14-åriga huvudpersonen diskuterar visioner och drömmar med en klasskompis.

Klasskompisen säger alltså: Jag vill ha en man och ett par ungar. Ett schysst radhus. En liten trädgård. Ett jobb med hyfsad lön – typ frisör eller sminkös eller jobba i någon klädbutik. Åka på någon charterresa lite då och då.

Det är på något sätt så befriande och så fräscht att få läsa om en tonåring som vill bara det, då typ hela resten av hennes generation verkar gå omkring och vänta på att bli upptäckta som märkvärdiga genier av något slag.

Och samtidigt.

Det finns ju absolut inget “bara” med det. Med ett liv. Som någon vill dela med en. Jag tänker i dag att det knappast finns något större eller märkvärdigare än att någon upptäcker att hen faktiskt vill dela livet med en.

När jag var fjorton drömde jag om Hollywood. Ha. Ibland drömde jag så innerligt att jag nästan trodde. Ha ha ha. Tjugo år senare finns det kanske inget jag drömmer mindre om än just Hollywood.

Jag har landat i det förr och nu finner jag mig själv där igen. Att försöka leva ett litet liv på ett stort sätt. Det är min stora dröm. Ibland är jag nära. Och då svindlar det nästan.

2 thoughts on “Ett litet liv på ett stort sätt

  1. ”Att försöka leva ett litet liv på ett stort sätt.”

    Så vackert sagt. Och så vackert i sig. Något att sträva efter.

  2. Oj halleluja ja. Min största dröm har sedan högstadieåldern varit att gifta mig, bli mamma och bo i ett stort hus på landet. Så många gånger har jag känt mig totalt malplacerad i min generation (är 23) som bara drömmer om att upptäcka världen och utföra stordåd och särskilt i den frikyrkliga delen som lite extra har pushat på att vi troende minsann ska drömma lika stort om inte mycket större. Och när jag ser människor som är yngre än jag och inte flyttat bort från sin hemby utan bor där med sin partner och kanske har ett barn så suckar jag av lite avundsjuka istället för av avsky som många andra. Det känns många gånger så bakvänt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s