Föräldrar som inte oroar sig

Min första tanke är att de borde vara i skolan. Klockan är nästan elva en onsdag och människor i deras ålder borde vara i ett klassrum. Kan de kanske ha håltimme? Knappast. Ungdomar som besöker köpcenter på förmiddagshåltimmar brukar ha väskor. Och någon slags målmedvetenhet i blicken.

Och de brukar vara nyktra.

De fyra ungdomarna som jag ser nu är inte det. Om det är “bara” alkohol eller om det är något ännu värre som får dem att sluddra och stirra och vingla vet jag inte.

De har huppari med huvan uppdragen över huvudet. Varför har de alltid det? Och när jag ser dem tänker jag bara att de här fyra tonåringarna är någons barn. Tanken på föräldrar som just nu sitter på jobb någonstans och oroar sig för sina tonåringar ger mig ont i magen. Föräldrar som frågar sig; Var är de? Vad gör de? Skadar de sig själva? Skadar de någon annan?

Tanken på föräldrar som inte oroar sig ger mig något ännu värre än magont. Föräldrar som gett upp. Tappat tron, tappat hoppet. Som kanske aldrig ens hade tro och hopp.

I min värld får nästan alla barn födas in i ett liv där någon har goda drömmar för dem. Där någon hoppas på dem och tror på dem. Men alldeles för många barn har ett liv där ingen någonsin orkar eller förmår bära de drömmar som alla barn borde få omges av.

De människor som inte gör som man borde är oftast bara offer för sina omständigheter. De av oss som gör som man borde – blir laglydiga skattebetalare – är ju oftast också bara offer för omständigheter. Men liksom motsatsen till offer. Och då pratar vi plötsligt inte lika gärna om det. Då vill vi så gärna tro att vi minsann har gjort en massa för att förtjäna det goda vi har.

Den här tanken är så viktig för mig. Jag påminns om den så otroligt ofta och jag söker mig aktivt till den. Den hjälper mig att se på en vilsen människa med lite mera nåd och lite mera kärlek.Och det vill jag kunna.

One thought on “Föräldrar som inte oroar sig

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s