Det som håller hela skeppet flytande

Hon är en utpräglad nattuggla, har alltid varit. Tack och lov är hennes sömnbehov relativt litet, men sällan är våra morgnar vackra. Oftast blir det fult vid något tillfälle, senast i dag blev det fult vid flera. 

Jag kan inte minnas när hon senast var på gott humör när hon gick till skolan. 

Vissa morgnar känns så ansträngda att jag inte för mitt liv kan begripa att vi snart ska slänga in ett jobb till i den här mixen som kallas vardag. Tänk om jag också skulle behöva klä mig anständigt och packa en väska innan vi snubblar ut ur lägenheten på morgnarna! Det känns som om mina mjukisbyxor är det som håller hela skeppet flytande. 

Det pratas mycket om föräldraledighet nu och det är en så enormt viktig sak att prata om. I Sverige kan föräldrar ta ut föräldraledighetsdagar på ett flexibelt sätt ända fram tills barnet är åtta år. Jag träffade en mamma där som just nu jobbar 80 % och är föräldraledig 20 %. Hennes yngsta barn är tre. Och hon kan inte förstå hur någon småbarnsfamilj klarar av att båda föräldrarna jobbar heltid. 

Jag vet faktiskt inte om jag heller kan.

Tänk att som småbarnsförälder få jobba sex timmars dagar och sedan vara föräldraledig de återstående timmarna. Eller få jobba fyra dagar i veckan och vara föräldraledig en. Eller jobba halva tiden och vara föräldraledig andra halvan. Tänk att få ge sin familj den möjligheten utan att det ska betyda ett stort ekonomiskt minus.

Det känns som om de flesta barnfamiljer är lite för trötta. Lite för stressade och lite för stretchade. Och vi människor gör oss inte riktigt i uttänjda format, vi går ju sönder till sist om vi blir för tunna. 

Jag vill ju tro att det går att hållas hel också fast man har familj. Men jag efterlyser lite hjälp på traven. En reform av föräldraledighetssystemet kunde vara en sådan hjälp. Det system vi har nu har kanske varit det bästa tänkbara i något skede, men jag tvivlar på att det fortfarande är det. 


Bild: Maria Hedengren

3 reaktioner på ”Det som håller hela skeppet flytande

  1. Ett sånt viktigt inlägg och till synes så självklart. Jag har fött alla våra tre barn i Sverige och haft förmånen att åtnjuta deras flexibla föräldraledighet. Och den är precis så bra som du beskriver. Vad jag sett av Finlands system så tror jag verkligen där skulle finnas mycket att lära av grannlandet.

  2. Men vi kan ju använda partiell vårdledighet i jobbet fram tills att yngsta barnet går ut årskurs 1 (eller är det 2?). Jag börjar jobba nu i januari, yngsta fyller 3 i februari, men jsg kommer inte på många år stt jobba 100%. Jag meddelade för en vecka sedan till arbetsgivaren att jag börjar jobba 60%, och det är inget de kan göra nåt åt. Så länge barnet dessutom inte är i kommunal dagvård får vi ju full vårdledighetspeng jär. Tycker detta system är bra.

    • Vi kan ju det, jo. Och det är förstås en bra sak. Men den partiella vårdledigheten ger så väldigt lite inkomster att många inte har råd med den möjligheten alls. Den svenska modellen ger ju ändå 80 % av lönen den där dagen då man är föräldraledig och inte på jobb. Ganska få lyckas tyvärr jobba 60 % utan att behöva kommunal dagvård. Så jag tycker nog tyvärr att vårt nuvarande system är ganska dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s