Rätten att få fira sin pappa

Denna torsdag kan världen berätta att några daghem i Helsingfors ersätter farsdag med en könsneutral närståendedag. 

Jag vet inte hur din värld reagerar på det. Min verkar rätt upprörd. Ordet sjukt har faktiskt förekommit. 

Väldigt få (om någon) av de upprörda har själva varit dagisbarn utan en pappa att fira på farsdagsfest på dagis.  

Själv var jag just ett sådant dagisbarn. Min morfar vad med i stället, och jag minns det där stentrollet som han och jag gjorde tillsammans när alla andra gjorde stentroll med sina pappor. I 80-talets Vasa var det faktiskt så. Att alla andra gjorde troll med sina pappor. 

Jag minns farsdagskort och farsdagspresenter som tillverkades vare sig det fanns en naturlig mottagare eller inte. Jag minns en stor medvetenhet om det som saknades i mitt liv och i dag som vuxen kan jag tänka; det är kanske inte värt det. Hur mysig farsdagsfrukosten än är för alla de barn som får komma dit hand i hand med sina pappor så känns utanförskapet, skammen och sorgen hos de barn som aldrig får det som ett problem som inte riktigt väger upp.

Det må vara synd om de barn som inte har någon pappa, men att göra farsdagen till en närståendedag är väl att frånta de andra rätten att fira sina pappor? tycker någon.

Nej, det är det inte. Tycker jag. Naturligtvis har de lyckligt lottade barnen all rätt att fira sina pappor. Och ingen vill ta ifrån dem den rätten. Farsdag ska väl ändå i första hand firas hemma med pappan och familjen, inte på dagis. Och om det finns en pappa med i bilden som vill och kan komma på närståendedag till dagis är han ju hur välkommen som helst. 

Varje år i februari är det vändagsfest på vårt dagis. Primärt tänkt för mor- och farföräldrar, men eftersom Helsingfors ligger så avsides har vi kört alla möjliga andra alternativ. Föräldrar, faddrar och vuxna vänner har förekommit bland våra barns gäster. Det finns många olika sätt att få fira på. 

Jag vet inte om farsdagsfirande på dagis är en dålig idé, men jag vet att det är dåligt att håna människors genuina vilja att skapa mer tillhörighet och mindre utanförskap för de barn som behöver det. 

4 reaktioner på ”Rätten att få fira sin pappa

  1. Tack, tack, tack!!! Ett sååå viktigt inlägg, du är inte den enda! Fortfarande 20år senare känns det fortfarande jobbigt att se affischer med farsdagslunch.

  2. Jag håller med dig om det du skriver och tycker att det är ett intressant ämne. Jag hade en biologisk pappa som efter skilsmässa fullständigt tappade intresset för sina barn vilket så klart är förödande. Men jag tycker inte att barn måste ha biologiska band till vuxna som tar på sig rollen som , i mitt fall, pappa. Tror heller inte att det spelar någon roll vilket kön den vuxna har som är förebild för barnet. Det är vi vuxna som komplicerar till det, barn är mer öppna och för dom är det inget konstigt. Och barn brukar ju ställa de mest underbara, nyfikna frågor och är vi då öppna med ett ärligt svar så tycker jag att huvudsaken är att barnet är älskat och omhändertaget.

  3. Jag förstår inte riktigt tanken att överhuvudtaget bjuda in föräldrar dagtid till dagis, förskola eller skola. Visst är det bra med öppet hus ibland så man får se hur barnen har det. Det är ganska kravlöst, föräldrar kommer och går under dagens lopp och om det är någons förälder som inte kommer så märks det inte så bra då inte alla är där samtidigt. Det jag tycker är jobbigt är när det ordnas olika tillfällen när det är tänkt att man ska umgås. Till exempel farsdagsbjudningar eller när far/morföräldrar ska komma och delta på något sätt. Jag kan ibland känna mig lite kränkt när andra bestämmer när och på vilket sätt jag ska umgås med mina barn. Jag känner mig inte alls uppvaktad för allt känns så krystat och jag får känslan av att personalen inte tror att vi är kapabla att umgås med våra barn. Vi njuter mest av våra barn hemma, inte när alla barn på befallning läser en fin dikt som personalen valt och sedan kramar alla barn sina föräldrar samtidigt. Det känns oäkta och konstlat. Och dessutom finns alltid dilemmat med barn som inte har någon att fira med eller umgås med. Alla har inte heller en nära relation till far/morföräldrar även om de är i livet. Skulle jag få bestämma så skulle alla sådana här tillställningar slopas fullständigt.

  4. I inbjudan från sonens förskola står det att man får ta med pappa eller en annan viktig person. Det tycker jag är väldigt bra med tanke på att alla inte har en pappa, elr kanske pappan inte har möjlighet att komma just den dagen! Överlag så tycker jag dock att det är lite onödigt med farsdags- och morsdagsfrukost och dylikt så det kunde slopas helt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s