Hon den där nya

I måndags gick vår tvättmaskin sönder. Min första reaktion var glädje. Vilket fantastisk läge! Tänk att vår tvättmaskin, som visat en del ålderstecken på sistone, valde att ta sina sista andetag exakt samma vecka som mina svärföräldrar var på väg hit. Med sin skåpbil. Snacka om att ta farväl på bästa tänkbara sätt vid bästa tänkbara tidpunkt. Snacka om att tjäna in i det sista. 

Så i dag har trotjänaren left the building. Efter nästan elva år. Vi köpte henne för 299 euro till vårt dåvarande hem på Strandgatan i Vasa. I hemmet där jag blev journalist och Fredrik ämneslärare. Hon följde med oss till Nykarleby, till det hem där vi blev föräldrar. Sedan hakade hon på tillbaka till Vasa, till det hem där jag blev ämneslärare. Och till sist hängde hon med till huvudstaden, till det där första hemmet. Till det där andra och till det här tredje. 

Vi har haft henne längre än vi haft våra barn. Längre än vi haft våra utbildningar. Vi har haft henne nästan lika länge som vi haft varandra. 

Jag måste ju få vara lite nostalgisk. 

Och nu står hon plötsligt här. Hon den där nya. Säkert bättre än den gamla på alla sätt. Att 60 grader faktiskt betyder 60 grader igen är förstås ett plus. Samtidigt fyller hon mig med en känsla. Kanske också den känslan är nostalgi. Om man kan ta ut sådan i förväg. 

Faktumet föll nämligen över mig; om den här nya visar sig vara en lika trogen tjänare som den gamla stannar hon också i elva år. Och om elva år har Ingrid troligtvis lämnat boet. Tanken på att vi har en maskin som kanske kommer att leva med oss längre än Ingrid är på alla sätt svindlande. 

Vart for livet, liksom? tänker jag, som ju redan länge har vetat att också väldigt långa jordeliv egentligen är väldigt korta. 

Den vetskapen lämnar mig inte. Sedan den blev mig given har den mig i sitt grepp. Men jag räds den inte och jag gräver inte ner mig i den. Också ett kort jordeliv kan nämligen ha väldigt mycket liv kvar. Så i stället för att ängslas sätter jag på en maskin 40 grader kulör och är tacksam över allt det som är just nu.


Hon den där nya. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s