För att hon är flicka

Hon är stolt när hon kommer hem från skolan. Stolt och lite förvånad. De har haft friidrott och hon visade sig vara en baddare. Nästsnabbast på 60 meter. Snabbast på 600. Hoppade längst i längd. 

Av alla. 

Poängen med det här är inte att skryta över hur snabb hon var och hur bra hon hoppade. Poängen är att hon kunde mäta sig med pojkarna och framför allt; hon tyckte inte att det var något märkvärdigt alls med det.

Det slog mig med enorm kraft. Hon vet faktiskt inte att hon borde vara sämre på sport för att hon är flicka. Hon vet inte att hon förväntas prestera sämre och mindre på vissa områden för att hon är flicka. Kanske hon rentav är lyckligt omedveten om att hon förväntas prestera bättre på andra områden för att hon är flicka.

Nåde den som upplyser henne om den saken. 


Nåde den som stänger dörrar som borde vara öppna för de här två. Bara för att de är flickor. 

Hon den äldre vet att det är den internationella flickdagen i dag. Den dagen har vi för att det finns länder där det är dåligt att vara flicka, förklarar hon. 

Jag frågar om hon någon gång har känt att det är dåligt. Nej, det har hon inte. Säger hon och ser lika förvirrad ut som om jag frågat om hon vill ha daggmask till kvällsmat. 

– Känner du att du kan och får göra allt du vill? frågar jag. 

– Nej. Jag har ju föräldrar, svarar hon.

Fair enough.

En reaktion på ”För att hon är flicka

  1. Oj. Jag blir riktigt tårögd när jag läser detta. Hoppas känslan håller i sig för henne och att min dotter får känna samma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s