Om jag själv skulle våga

Men förstås inte så att man måste vara godare och modigare bara för att man heter Hassan. Också en Hassan måste få vara lika feg och rädd som en Matti. Också en Hasan måste få välja att skydda sitt eget skinn framom att offra en arm för en döende medmänniska. 

Ingen ska någonsin behöva förtjäna sin plats. Kan man ens? Vi är ju alla människor. Med världens högsta värde. 

Vi kan inte kräva mer av den som heter Hassan än vi kräver av den som heter Matti. Ingens hjältedåd får bli en berättelse om vilken kravnivå som gäller om man inte råkar vara född med den lottovinst som ett finländskt medborgarskap är. 

Men jag bara älskar modet, vem som än visat det. Ryser varje gång jag tänker på dem som störtat mot faran för att rädda och hjälpa. Jag undrar om jag själv skulle våga. Jag undrar om mina barn skulle förlåta mig om jag vågade och priset var att de förlorade sin mamma. Värmer då tanken på en mor som åtminstone inte var någon liten lort? Värmer den så mycket att en moderlös slipper frysa?

En reaktion på ”Om jag själv skulle våga

  1. Jag har tänkt samma sak och även tänkt tanken på att något liknande kunde hända då hela familjen är med. Skulle jag springa iväg med barnen, skulle min man lämna kvar och hjälpa, skulle vi båda vuxna stiga till, skulle vi rädda oss undan båda två för att få bort barnen?
    Jag vet inte… Och jag ber om att jag aldrig ska behöva vara med om att välja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s