Världen ropar på henne

Helsingfors ligger så avsides. Det går inte en morsdag utan att jag önskar att det geografiska avståndet mellan Helsingfors och Österbotten var kortare. Samma sak önskar jag när mina barn fyller år, när det är vändagsfest på dagis och vårfest i skolan. Den som flyttat sitt träd långt ifrån rötterna är inte nödvändigtvis rotlös – men de där rötterna stretchas låååångt utöver det rekommenderade ibland.

I dag borde jag vara på två ställen ännu mer än vanligt. En exceptionell ung kvinna fyller nitton år i dag och samma dag blir hon student. Min yngsta lillasyster får sin vita mössa i Vasa samtidigt som jag sätter 24 mössor på “mina egna” elever här i Helsingfors. Det säger ju sig självt att jag bara måste vara på två ställen samtidigt i dag. 

Min yngsta lillasyster är en av de driftigaste, mest målmedvetna och handlingskraftiga tonåringar jag någonsin mött. Och då har jag ju den stora förmånen att årligen möta många sådana. Hon slår sina fem äldre systrar med hästlängder på de flesta områden som hon ger sig in på. Hennes stora samhällsengagemang och hennes redan nu många förtroendeuppdrag visar på en beundransvärd vilja att förändra och förbättra världen. Hennes utmaning kommer inte att vara att hitta en plats eller en plattform – världen ropar på sådana som hon. Hennes utmaning kommer att vara att välja hur hon vill använda sina gåvor så att de skapar så mycket gott som möjligt. Utan att offra för mycket av sig själv och sina krafter på kuppen. Eftersom världen ropar så desperat på sådana som hon måste hon själv lära sig att dra livsnödvändiga gränser. Och gränser är svåra att dra för den som kan verkligt mycket och vill om möjligt ännu mer. 

I dag kommer hon att få sin examen. Jag är så stolt över henne och ännu mer är jag glad med henne. 

Grattis, älskade Fanny! Dagen är din!


Bild: Matilda Audas Björkholm

Advertisements

4 thoughts on “Världen ropar på henne

  1. Du skriver så fint o berörande. Tack för alla texter jag läst och berörts av. Du tar upp så viktiga frågor och kan göra det så fint, både personligt och engagerande och samtidigt så att läsaren känner igen sig.
    Grattis till Fanny!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s