Drabbad av skam och skuld

En ung kvinna vägrar ta trakasserier som komplimanger. Och en del blir provocerade. Får män alltså inte längre tala med kvinnor? Dessa män som ju nog är minst lika utsatta för trakasserier som kvinnor – varför skriver hon inte om det? Och vart är världen egentligen på väg? undrar någon.

I tell you what. 

Världen är på väg till en plats där kvinnor äntligen vågar tala om sådant som kvinnor i alla tider har lidit av. Av sådant som skavt och skrämt och skadat. 

Och som har lett till en skamfylld känsla av att det säkert var mitt fel. Att jag på något omedvetet sätt bad om hans blickar och ord och händer – hur äckliga de än känns när de väl landar på mig. 

Skrattade jag kanske för mycket åt det där ena skämtet? Ställde jag för många frågor? 

I så fall är felet mitt. 

Äntligen höjs röster om att det är sådant som skaver och skrämmer och skadar som är fel. Inte att den skavda, skrämda och skadade är fel. Hur mycket hon än skrattade. Hur många frågor hon än ställde.

Äntligen.

Om dina komplimanger uppfattas som trakasserier gör du ju uppenbarligen något fel. Punkt. Om ditt svar på det är att du minsann har rätt att ge komplimanger i all välmening så är jag inte speciellt övertygad om din välmening. Om din välmening är uppriktig så tänker du om och lär dig att ge komplimanger som upplevs som just sådana. Annars känns det onekligen som om du egentligen ville trakasserierna från första början. Som om du bara hoppades att hon skulle uppfatta trakasserierna som komplimanger. Att hon skulle vara godtrogen nog. Oerfaren nog. 

Eller nog drabbad av skam och skuld. 


Foto: Kavilo photography

5 reaktioner på ”Drabbad av skam och skuld

  1. Tack! Jag tänkte precis det där när jag läste kommentarerna. Man borde inte läsa kommentarsfälten på svenska yle, men det kan å andra sidan vara bra att veta vilka åsikter som florerar utanför ens egen bubbla.

  2. Ja! Åh, vad jag blir varm i magen och hoppfull av att läsa detta, för att just kvinnor som du är en sådant styrka och en sådan stöttepelare när det blåser kallt, bara genom att vara så avskalad och ärlig och bra. Vill ännu en gång bara att alla i hela världen skulle läsa dina kloka tankar och så otroligt klockrena resonemang. Du skriver så oerhört bra, om så oerhört viktiga saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s