Om hon kan måste jag kunna

Hennes son är död. Dödad. Med avsikt och vapen. Hon somnar ledsen varje kväll och vaknar lika ledsen varje morgon. Hon skulle göra vad som helst för att få träffa sin son igen, för att få berätta att hon älskar honom. 

Men en sak skulle hon inte göra. Hämnd. För hämnden kan inte ge henne sonen tillbaka. Hämnden kan inte ge något alls av värde. 

I stället engagerad hon sig med andra som förlorat familj i den Israel-Palestina-konflikt som kostat hennes sons liv. Den konflikt som mänskligt sett nog inte har något slut. Den konflikt som tagit ifrån dem det absolut finaste de har men som inte kommer att få ta deras mänsklighet också. 

För det är samma tårar, insåg hon. Israeliska och palestinska mammors tårar smakar på samma sätt. Så de gråter tillsammans och vill hitta vägar vidare på ställen som hämnden inte kommer åt.

Och det slår mig när hon sitter framför mig och tusentals andra och berättar. Det är alltså sant. Det fungerar alltså på riktigt. Förlåtelse och försoning kan alltså födas också där förutsättningar egentligen saknas. Hennes ord väger så tungt, hon som har fått så orimligt mycket att förlåta. 

Om hon kan måste jag kunna. Om hon vill måste jag försöka vilja. Om hon gör finns det inga ursäkter för mig att låta bli. 

Hennes berättelse rör mig på djupet. Skakar mig i grunden. Den är en enorm utmaning och en enorm tröst samtidigt. Och vet ni vad? Den kombinationen är min favoritkombination. Där både utmaningen och trösten är gränslös; där vill jag vara. Där vill jag bo.


Det absolut finaste jag har. 

Advertisements

One thought on “Om hon kan måste jag kunna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s