Valkompassen och jag

Enligt alla valmaskiner någonsin är jag socialdemokrat. Men jag har faktiskt aldrig röstat socialdemokratiskt. Svårt att säga om det är för att jag röstar med hjärta och/eller hjärna, men jag röstar åtminstone inte enligt valmaskin.
Med tanke på hur grundmurad min socialdemokrati är så vet jag inte ens varför jag i går fyllde i yles valkompass, men jag gjorde det. Och vet ni vad? Den här gången var det inte en socialdemokrat som stämde mest överens.

Det var en piratpartist.

Jag är en piratpartist.

Jag vet inte om jag var hungrig eller trött eller bara normalkänslig, men jag höll nästan på att börja gråta när resultatet mötte mig. Jag kan ju bara inte rösta på piratpartiet. Jag har ju aldrig – aldrig – laddat ner en låt eller film eller ens trailer på olagligt sätt. Det finns ju inget piratpolitiskt med mig. 

Förutom 86 % samstämmighet med en piratkandidat i min hemkommun. 

Jag måste säga att resultatet förbryllade mig. Mina tio-i-topp-kandidater representerade sju olika politiska partier. Och den av de tio vars svar stämde sämst överens med mina kom upp i 81 %.

Jag vet fortfarande inte hur jag ska rösta på söndag. Men jag ska rösta. Skulle aldrig någonsin låta bli. Det är en rättighet, men det är också en skyldighet. Och med den skyldigheten följer också ansvaret att kolla upp och sätta sig in i den politiska diskussionen. Nej, du måste inte förstå alla svåra begrepp och veta vad du tycker om alla olika frågor men du måste veta vilka frågor som är viktiga för just dig och hur din kandidat tänker kring (åtminstone) just de frågorna.

I hundra år har vi fått använda vår rösträtt i ett självständigt land. Också i år är det vår rättighet. Också i år är det vår skyldighet.


Jag röstar för ett samhälle där jag vill leva. Och där jag vill att hon ska få leva.

2 thoughts on “Valkompassen och jag

  1. Tycker du ska ta och läsa på lite om vilka frågor som Piratpartiet faktiskt driver istället för att sprida osakliga fördomar!

    • Tack för påminnelsen om att jag ibland inte är lika rolig i skrift som jag försöker vara. Tyckte själv att mitt uttalande var så uppenbart förenklande att det var helt givet att jag inte tror att piratpartiet driver en så simpel politik. Men jag tyckte kanske fel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s