Valkompassen och jag

Enligt alla valmaskiner någonsin är jag socialdemokrat. Trots det har jag faktiskt aldrig röstat socialdemokratiskt. Svårt att säga om det är för att jag röstar med hjärta och/eller hjärna, men jag röstar åtminstone inte enligt valmaskin.
Med tanke på hur grundmurad min socialdemokrati är så vet jag inte ens varför jag i går fyllde i yles valkompass, men jag gjorde det. Och vet ni vad? Den här gången var det inte en socialdemokrat som stämde mest överens.

Det var en piratpartist.

Jag är en piratpartist.

Jag vet inte om jag var hungrig eller trött eller bara normalkänslig, men jag höll nästan på att börja gråta när resultatet mötte mig. Jag kan bara inte rösta på piratpartiet. Jag har ju aldrig – aldrig – laddat ner en låt eller film eller ens trailer på olagligt sätt. Det finns absolut inget piratpolitiskt med mig. 

Förutom då 86 % samstämmighet med en piratkandidat i min hemkommun. 

Jag måste säga att resultatet förbryllade mig. Mina tio-i-topp-kandidater representerade sju olika politiska partier. Och den av de tio vars svar stämde sämst överens med mina kom upp i hela 81 %, så rätt liten skillnad där.

Jag vet fortfarande inte hur jag ska rösta på söndag. Men jag ska rösta. Skulle aldrig någonsin låta bli. Det är en rättighet, men det är också en skyldighet. Och med den skyldigheten följer också ansvaret att kolla upp och sätta sig in i den politiska diskussionen. Nej, du måste inte förstå alla svåra begrepp och veta vad du tycker om alla olika frågor men du måste veta vilka frågor som är viktiga för just dig och hur din kandidat tänker kring (åtminstone) just de frågorna.

I hundra år har vi fått använda vår rösträtt i ett självständigt land. Också i år är det vår rättighet. Också i år är det vår skyldighet.


Jag röstar för ett samhälle där jag vill leva. Och där jag vill att hon ska få leva.

Advertisements

One thought on “Valkompassen och jag

  1. Jag tyckte att frågorna i valkompassen var dåliga. Enligt resultatet är jag en kommunist och piratpartist. Nej tack. Men att tycka att det är viktigt med mänskliga rättigheterna… Förstås! Som sagt, dumma frågor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s