Inte ens i solljus

Jag skulle helst inte googla ord som utslag, atopisk hud, allergier, hydrokortison och klåda och sedan kombinera de orden med ordet spädbarn. Jag skulle helst inte för jag har gjort det förr och jag minns egentligen inga genombrott och segerrus. Jag minns mest kamp och ovisshet och oro. 

Nu när molnet spruckit upp en aning så känns Hildes hud mindre skrämmande, men inte ens i solljus går det att komma ifrån att frisk hud inte ska vara så här flammig, så här röd, så här blossande. Och absolut inte så här sönderriven av små naglar som försökt lindra klådan. 

Mitt modershjärta brister. Också i solljus. 

Men i solljus klarar jag ändå av den här huden som inte är vad jag hade önskat henne. Jag orkar googla för att hitta lösningar och råd och kämpaglöd i stället för att googla ner mig i modlöshet och uppgivenhet. Om du har lösningar och råd och kämpaglöd att dela med dig av så tar jag mer än gärna emot. Men om du tänker förslå att jag först äter bara havregryn och vatten i två veckor och sedan fösiktigt smyger in ett livsmedel till per tvåveckors period så kommer jag inte att lyda. 

Utöver det är jag beredd att testa det mesta. Jag tänker slåss för den här älskade lilla huden. Har man kämpat en gång har man ändå kämpat en gång. Och den här gången vet jag att jag ska överreagera hellre än underreagera. Att jag ska kräva hjälp om den inte spontant blir oss given. 

Att jag måste vara en tigerförälder. 

För att hennes hud inte ska bli tigerrandig av upprivna sår. 

Det har jag sett förr, på alldeles för nära håll. Det vill jag inte se igen.

 

För henne.

Bild: Matilda Audas Björkholm

27 reaktioner på ”Inte ens i solljus

 1. Jag säger ändå att du ska undvika (helst inte äta alls) socker, gluten och mjölk. Det är hårt men det finns många bra glutenfria och mjölkfria alternativ idag. De livsmedlen föder inflammationer och hudutslagen är ett tecken på obalans och inflammation. Orkar du ta ytterligare ett livsmedel, ska du minska på det röda köttet. Det är den enkla, svåra och hårda sanningen om atopiskt eksem. Jag ber dig att inte smörja kortison.

 2. Jag önskar jag hade kunskap, erfarenhet eller goda råd som kunde hjälpa er men det har jag tyvärr inte. Men jag hoppas, hoppas verkligen att ni hittar en lösning och lättnad inom kort! Kämpekramar till er❤️

 3. Mjölkallergi? Har ingen erfarenhet av atopisk hud och utslag, trots att jag är fembarnsmor, men den tanken slog mig.

 4. Det första du gör är att vrida upp värmen i hemmet så hon kan vara naken och få lufta huden.
  Det sista du gör är att börja smörja med en massa konstigheter fulla med saker en babyhud inte behöver, sist på listan är nåt med kortison, okej?!

  Däremellan första och sista punkt kan jag inte lova att nåt hjälper som har hjälpt oss. Men badda med mjuuuuk fuktig handduk, dutta pikulite kokosolja eller annan ren olja på, eller använd en babykräm från Organic Pharmacy (köp från Cosmetique.fi t.ex.).
  Något av domhär lindrade för oss, men som sagt, olika babyhudar behöver olika. Oftast är det bäst att låta bli att röra alls. Men sval fuktig handduk där det kliar värst funkar ofta rätt så bra.
  Nakupelle är också skönt på alla vis när man är liten!

 5. Ja, och om man orkar kan man föra dagbok på vad man ätit och hur hennes hud varit, då kanske man upptäcker samband.
  För oss var det osynligt tills jag började skriva ner. Då var det hur tydligt som helst!
  (köpt buljongtärning t.ex…)

 6. Vad händer om ni smörjer in henne med bröstmjölk? Alltså duttar lite på de ställen som är värst?

  Kram till dej och er, hoppas det går om och blir så lindrigt som möjligt för henne ❤

 7. Been there, done that, känner ditt moln… Blev aldrig klok tyvärr. Tunna mjuka sköna bomullsvantar fastsydda på pyjamasen räddade huden på natten från skrapande vassa babynaglar, sen bara frågetecken. Det går i perioder och det lättar småningom men det är klen tröst, jag vet.

 8. Vi har haft två barn med allergier/atopisk hud. Med ena barnet räckte det att jag själv höll bort mjölk och smorde med baskrämer. Med första barnet var det svårare. Då hade vi också vantar på honom på natten så att han inte rev sönder sig och vi använde kortison eftersom det lindrade. Allt för att få sova! Du kan inte ta kål på dig själv med för många dieter. Idag är allergitesterna betydligt bättre än då vårt första barn var baby. Stå på dig så ni får hjälp.

 9. Jag har inga erfarenheter av atopisk hud så kan inte ge goda råd. Hoppas dock att ni får hjälp snabbt! Finns det nån barnläkare med specialisering på hudsjukdomar på typ Pikkujätti som skulle ha fler tips än rådgivningens läkare ( om det är där ni går)…

  Kämpa på och försök finna styrka i att ni klarat detta förr också.

 10. Stackars liten 😦 har själv varit i din situation för några år sen, dock var mitt barn något äldre då exemen blev som värst och inget annat än kortison kunde man göra enl. hvc..man skulle acceptera atopisk hud!
  Det man måste försöka förstå är att exemen kommer innifrån pga någon obalans eller så har det brytit ut när immunförsvaret varit nere.
  Vi har inte sett av några exem på över två år ( hurraaaa ) jag slutade smörja helt och smörjde innifrån med omega3, probiotika är också viktigt. Men det som jag tror har gjort störst skillnad för oss är nog kosten, vi äter nog allt ännu inte bara havregryn 😄 men vi äter så rent det går alltså inga onödiga tillsatser, färgämnen och så lite socker (inflamatoriskt) som möjligt, på så vis får kroppen chans att vila och själv ta i tu med exemen.
  Allergisterna vi gjorde visade inget men något var hon allergisk mot då munnen svällde fast..så troligen någon liten tillsats.
  Nu är ju ditt barn så litet ännu så mitt ”recept” passar kanske inte er nu.. men ville bara berätta att det finns visst hopp att slippa skiten!
  Kämpa på och lycka till!

 11. Håller med Eva, ”tyvärr”. Annars har AM Natur många fina salvor för skör babyhud, te.x. deras baby&child skin repair, rådfråga gärna med dem ❤

  Blir kortison ett alternativ ändå vill jag tipsa om pantyson, en lindrigare variant som hjälpt mina eksem oändligt. [Aktiva ämnen hydrocortison 10mg, dexpanthenol 20mg, "Dexpanthenol omvandlas till pantotensyra, dvs. B5-vitamin, i hud- och slemhinnevävnaden. B5-vitamin är en nödvändig tillväxtfaktor för hudens och slemhinnornas celler och den inverkar gynnsamt på läkningen av sår genom att påskynda cellernas delning och förbättra kollagenets elasticitet."] Kram!

 12. Har inte själv erfarenhet av spädbarn med atopisk hud, men för mig själv har hjälpt Meine Base. Det är ett alkaliskt mineralsalt, fås från apoteket och Ruohonjuuri åtminstone. Jag använder det till allt!

  ”MeineBase alkaliskt mineralsalt kan användas dagligen för ansikts- och kroppstvätt samt i bastun, bad och kompresser. MeineBase är 100 % naturprodukt, innehåller ej parfymer eller konserveringsmedel.
  Mineralsalt neutraliserar syror, ökar utsöndringen av syror och slaggämnen från huden, förhindrar bildning av slaggämnen och återupplivar hudens egen fuktgivningsprocess. Huden ser frisk och vacker ut.

  Användningområden
  bad
  fot- och handbad
  alkaliskt deodorant
  tandvård
  intimhygien
  barnets hudvård
  ansiktstvätt eller -peeling
  skötsel av cellulit, psoriasis, atopisk hud och utslag
  skötsel av acne
  skötsel av myggsting och skrubbsår
  skötsel av hårbotten

  Här finns instruktioner som jag har använt mig av:

  Klicka för att komma åt MeineBase_kaytto-ohje_92010_91_1_93_.pdf

  Om man gör ett alkaliskt bad, blir det som fostervatten!

 13. Har ingen erfarenhet av spädbarn och atopisk hud. Har bara erfarenheter av min egen hud som inte tål nästan några köpta krämer. Använde själv enbart hemgjord ringblomssalva numera. Har tagit bort alla finnar och exem jag haft problem med hela mitt liv. Ringblomsblad som dragit i olivolja och oljan silas av och blandas det med bivax. Men vet som sagt inte hur det fungerar på en baby.

 14. Här finns några tips som hjälpt mig:

  -bomullsvantar (speciellt på natten)

  -byktvättmedel för känslig hud

  -oraffinerat sheasmör externt (100% naturprodukt och ej allergen). Hittas t.ex.
  http://naturalbeautyshopfinland.com/

  -din kost: undvik mjölk,gluten,socker, soja,citrusfrukter&kaffe. låg histamin och alkalisk! (googla)

  -omega 3, vitaminer, zink, probioter&enzymer (helst naturliga)

  -detox (lever&gallblåsa)

  -yoga&meditation (minska stress)

  -mätning som ger information om bl.a. vitaminer, mineraler, spårämnen
  http://www.ruohonjuuri.fi/myymalat/ruohonjuuri-terveys/health-concept-analyzer-mittaukset/

  -kinesiska örter(väldigt effektivt,eventuellt lite senare)

  -extra mycket berörning:)
  -solljus:)

  Allt det bästa åt dig och Hilde!

 15. Har testat alla krämer, det enda som faktiskthjälpt är kortison, sibicort (då huden hunnit bli infekterad) men sen hittade jag kombon afrikansk svarttvål och ren afrikansk sheabutter (märket inkuto) utan tillsatser. Fått riktigt riktigt röd hud att bli helt frisk med hjälp av speciellt shean, till natten dragit på ett riktigt smörlager inte spätt ut med nåt. En naturprodukt! 😊 Man ska nog inte va allt för rädd koryisonen heller, bättre att använda kortison som ”bara tunnar ut” än att de river sönder huden.

 16. Dermosils sensitive extra salva! Beställ från deras hemsida och smörja på ordentligt. Vi har testat de flesta bassalvor, naturmedel, kortison m.m. som finns på dottern (atopiker, mjölkallergiker m.m.), men när vi började använda den fick vi lämna bort kortison. Började genast använda på lillebror då han började få utslag endast några månader gammal, bra hud nu. Bada ofta och smörja mycket! Hoppas ni hittar hjälp!

 17. Det behöver ju inte vara nån allergi utan ”bara” atopiska exem. Håll inte på o begränsa din kost, men vill du testa nåt så isf mjölkfritt ( om du ammar alltså). Om hon får mjölkersättning kan det löna sig att testa nån mer spjälkad sort, typ Nutramigen. Smörj smörj och åter smörj med bassalva. Om du e skeptisk till bassalva går d säkert också bra m nån olja. Vid bad använd bassalva typ Aqualan L som tvål. Allergitester är det oftast ingen större vits att ta på bebisar utan diagnosen är klinisk, dvs symptomen försvinner då allergenen elimineras. Diskutera på rdg o begär remiss till barnläkare/ hudläkare om d blir riktigt besvärligt. Hoppas o ber det blir bra fort!

 18. Jag var själv handikappad av eksem i 7 år. Sen slutade jag äta spannmål och mjölk och läkte ihop. Jag lärde mig några saker på resan. Eksemen kommer av en inre inflammation som eldar på eländet. Tror aldrig att man kan få bukt på eksemen med endast yttre behandling. Eksem är ett symptom på att något är fel. Smörj in henne en god stund innan ni bäddar ner henne varmt. Klådan blir olidlig annars.
  Om huden blir för röd/het/om eksemen sprider sig för vitt och brett. Tveka inte att använda kortison. Det blir som med skogsbrand. Släck innan det är för sent. Apotekets mjukgörande produkter passade mig aldrig! Prova naturliga oljor. En väninna till mig med barn med atopiska eksem får väldig bra hjälp av apotekets: Bepanthen Anti-Exem Creme. Detta är i Sverige kolla vad den heter hos er. Den är utan kortison. Ett jättestort lycka till! Det finns alltid en väg ut ur eksemhelvetet. Den går bara inte alltid där man önskar att den skulle gå och det är INTE säkert att någon i sjukvården kan hjälpa dig finna den.

 19. Jag håller med de flesta som skrivit här. Det är en inre obalans. Det viktigaste är nog att se till att huden inte blir inflammerad av allt kli, då belastas kroppens immunförsvar även av det förutom av grundproblematiken. Så mitt råd se till att huden inte blir inflammerad ( vi som kliar vet att då det kliar finns det inget skönare än att klia sönder sig så det blöder) och känns kosten jobbig så uteslut allt med vitt socker först. Kan lova att redan det gör att kosten som helhet blir mycket bättre eftersom socker finns insmuget överallt.

 20. Nu läste jag inte de andra kommentarerna. Jag har haft två (av tre) babyn med atopisk hy. Och jag tänkte med trean (som alltså hade) att jag kör på ekologiskt och kokosolja/shea nåt. Men det hjälpte inte. Men jag köpte denhär på apoteket (http://www.dermalex.fi/fi/ekseema/dermalex-ekseema/dermalex-ekseema-vauvat-lapset/) och den blev räddningen. Någon gång satt vi kortisonkur, men för det mesta bara dermalexen. Använde den alltså som bassalva. Och den funkade utmärkt. I början lönar det sig att sätta på fuktig hud. Den är jättedyr, och om man har försäkring som täcker bassalvor lönar det sig att få läkare att skriva ut den. Kämpa på!

 21. I vårt fall fick vi de värsta symptomen (röda flammande, kliande kinder, bröstkorg, nacke) bort under amningen med att lämna bort ägg, och ytterligare sedan gluten (och särskilt råg). Nu vid två-års ålder äter han lite ägg igen, och eksemet som kommer och går hänger inte ihop med det. Jag har smörjt (till rådgivningens stora fasa) väldigt lite alls, utan bara när det kliar som allra mest. Upplever i vår lillis fall att stress av olika slag påverkar hudens kondition (tandsprickning, väderomslag, snuva, resor). Stor kram till dej, du skriver så fint!

 22. Känner så med dig, vår nu ätta månaders bebis fick atopiska eksem vid 3 månaders ålder. Jag valde att inte börja experimentera med min kost (lat o egoistiskt enligt många…) utan vi har provat oss fram och nu hittat bassalvan Carbalan som funkar hur bra som helst och just nu är han nästan eksemfri. Vi blev tvugna att smörja en kur kortison pga hans kinder i ett skede blev helt inflammerade o gick sönder, vet att många säger nono till det men i vårt fall funkade det bra som en kur o nu använder vi inte det mera alls. Tror man nog först kan testa olika salvor o annat innan man sen tar till kosten men det är ju bara min åsikt. Kämpa på, vet hur ont det gör i mammahjärtat!

 23. Hej.
  Skulle säja att eksem är något som kommer inifrån, nåt flickan får i sej via modersmjölken.
  Det vanligaste man reagerar på är mjölk o ägg, samt även spannmål.
  Du kan börjar med att ta bort mjölk och ägg. Följ med genom att skriva matdagbok, syns nog rätt fort om eksemet börjar ljusna i färgen.
  Hjälper inte det, kör du glutenfritt också.
  Har något annat av barnen haft problem med allergier kan det ofta vara samma födoämnen nu. Det är min erfarenhet i alla fall.
  Ceridal lipogel från apoteket har vi tålt bra här.
  Cortison kan man använda som kur.
  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s