Jag grät

Penkis är en konstig dag. Det är konstigt att halarklädda elever kastar godis omkring sig och det är konstigt att se sig själv spelad av en elev på en scen. Konstigast av allt är att de elever man känner allra bäst plötsligt lämnar skolan. 

I år var det ännu konstigare än vanligt. Det var nämligen mina egna elever som klättrade upp på lastbilsflaken. Deras ansikten figurerade i abifilm och de tackade mig för åren som gått. 

Jag fick så fina presenter. 

– Vi vet att du vill hjälpa andra människor på samma sätt som du hjälpt oss, sa de och berättade att de därför köpt en gåva till mig och några andra nyblivna mammor. 


Och sedan påminde de mig om att jag deras allra första skoldag hade sagt att jag älskar glass. Och de gav mig två presentkort till det ställe i Helsingfors där man får godast glass. 

Och sedan hade de ännu en gåva. Jag ger er en bild även om jag tvivlar på att bilden ger gåvan rättvisa: 


En body till Hilde. Med vårt klassfoto på.

– Hon är en av oss nu! sa en av dem när vi gruppkramades kring Hilde i min famn.

Överflödig information som ni får i alla fall; jag grät. 

Jag kunde förstås skylla tårarna på vilda hormoner, seriös trötthet och dålig nattsömn. Men jag väljer att säga som det är; jag tycker om dem så mycket och kommer att sakna dem. Det har varit en glädje att få gå vid deras sida under de år som vi fått ha dem hos oss och även om dagens avsked är det naturligaste som finns så känns det lite sorgligt. 

Större än glädjen över det som har varit och sorgen över det som inte längre är är tacksamheten över att jag har världens absolut bästa jobb. Det är eleverna som gör det. Det är alltid eleverna. 

En reaktion på ”Jag grät

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s