Klandervärda kvinnor

Jag tror på snällhet. Jag tror på snällhet mer än jag tror på nästan allt annat. Vi bara måste vara försiktiga med varandra. Ta i varandra med silkesvantar och påminna oss om att livet är tillräckligt hårt som det är och att vår uppgift aldrig är att lägga fler bördor på axlar som redan är tyngda. 

I verkligheten är vi ofta rätt bra på det, snällheten kommer naturlig för de flesta av oss när vi möter en annan människas blick. I den verklighet som nätet är förlorar många av oss den där snällheten. När det inte finns någon blick, något kött och något blod är det lättare att vara hård och kall. 

”Anser att de kvinnor som vill föda barn utan känd far är klandervärda” säger en kommentar till en artikel om kvinnor utan partner som väljer barn.

”Oansvarigt att skaffa ett barn för att JAG vill” fortsätter samma kommentar på svenska yle.

Hårdheten och kallheten. 

Jag ryser.

Att svara så på en annan människas djupaste längtan känns bara elakt. Du må tycka vad du vill om det faktum att kvinnor i dag kan få barn utan en partner. Men du behöver faktiskt inte vara elak. Ingenting som är värt något blir någonsin byggt på elakhet. 

Det blir på något sätt ännu elakare för att det inte är sant. Kvinnor som ensamma väljer barn är ju inte mera själviska än andra. Alla vi som har barn har ju valt dem för att VI vill. Det är alltid ett val som vi gör för vår egen skull. Om vi faktiskt skulle vara drivna av att göra gott för andra skulle vi bara kavla upp ärmarna och jobba med någon av alla tusen utmaningar som redan finns på jorden. Vi skulle välja bort en egen familj för att ha mera tid för att hjälpa kämpande familjer som redan finns.

De allra flesta som drömmer om barn drömmer också om en partner att dela barnen med. Någon som kan koka gröten varannan kväll, som kan byta en nattblöja och som kan hämta på dagis. Och kanske ännu mer; någon som liksom du inser att just det här barnet är finast i universum, någon som orkar titta på flera minuter långa filmklipp med en badande bebis och någon vars ögon tåras vid samma tillfälle på  dagisvårfesten. De allra flesta blivande föräldrar har en tudelad A-plan och högsta dröm.

Är det verkligen min rätt att kritisera den som får bara en av två drömmar? Jag som fått båda?

Förstås inte. 

De hårdaste orden kommer från dem som säger sig värna om barn till ensamstående föräldrar. Men hur hjälper vi barnen genom att kalla föräldrarna klandervärda? Jag tror det finns bättre sätt att hjälpa.  Sträck ut en hand till en ensamförsörjande förälder och erbjud din hjälp. Hämta ett barn till på dagis. Bjud in en singelförälders barn på övernattningsparty. Erbjud dig att plocka upp också en annan nioåring än din egen på väg till fotbollen. Bli stödfamilj. Vad som helst. 

Vår uppgift är aldrig att lägga fler bördor på tyngda axlar. Vår uppgift är alltid att befria från bördor närhelst vi förmår.


Bild: Matilda Audas Björkholm

5 reaktioner på ”Klandervärda kvinnor

  1. Jag har alltid vetat att jag vill ha barn, men det tog länge innan jag hittade en man att skaffa familj med. Under åren gav jag mig själv möjligheten att ha en plan B, ifall jag inte skulle träffa den rätte innan det var för sent. Det gav mig ro att vänta tills han dök upp. Så ifall jag inte hade träffat honom hade jag helt säkert försökt skaffa barn själv. Och det unnar jag verkligen varje kvinna som vill ha barn.

  2. Det är viktigt att vara snäll mot varandra och man ska tänka efter noga innan man kritiserar andras livsval. Men samtidigt: Om YLE skriver en artikel som vinklar detta med att välja att skaffa barn ensam entydigt positivt ser jag det inte som direkt elakt att säga att man har en annan åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s