241 likes

Den här bilden har i skrivande stund 241 likes och 29 kommentarer på facebook. Den föreställer två av mina favoritkvinnor, min mamma och min dotter, och har funnits på mammas FB-vägg i fyra timmar. Om man vill att en bild ska få många likes ska man tagga min mamma. 

Men det var inte det jag skulle säga. Det jag skulle säga var att den här kvällen innehöll ännu ett avsked. För åttonde året i rad kramade jag mina föräldrar hejdå efter ett österbottniskt jullov. På ett sätt har jag vant mig, hela mitt väsen ifrågasätter inte längre vårt livsval varje gång en vistelse här tar slut. På ett annat sätt är jag inte det minsta van, det känns inte naturligt att leva så långt från den enda människa som alltid funnits i mitt liv. 

Hemma i Helsingfors händer det ibland att jag ser en mormor eller farmor med ett barnbarn i vagn eller på pulka. Och mitt huvud skriver en berättelse om en småbarnsfamilj med mor- och farföräldrar i grannstadsdelen. Det är nästan omöjligt att inte idyllisera. Och avundas. 

Å andra sidan finns det något mysigt med att komma till sitt barndomshem med egen familj och halva heimani. Vi ha fått ännu ett jullov med kvalitetstid, med sena myskvällar och många, långa samtal. Jag har läst så otroligt lite. Skrivit så otroligt lite. Promenerat så otroligt lite. Stickat så otroligt lite. 

Men jag har umgåtts. Massor. Badat i de människor som jag saknar årets flesta dagar. Och jag har haft det så otrolig bra. 

Det känns – nej, det ÄR – oerhört värdefullt att få ha en ursprungsfamilj och en svärfamilj att ha det otroligt bra med. Lyckliga vi.

Nu 247 likes. And counting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s