Hopplöst hjälplös

Jag har hört honom säga det fler än en gång, för han finns i så många upplagor; pappan som inte har varit föräldraledig och som förklarar det med att han helt enkelt inte skulle klara av det. Han hyllar sin hustru, gärna officiellt, för att hon fixar allt det som det innebär att vara föräldraledig. Själv skulle han ju aldrig.

Men samma man som aldrig skulle klara av att vara föräldraledig anser sig nog kapabel att driva företag, ha högt uppsatta poster i samhället och vara chef och ledare. Då kan han plötsligt jonglera fler än en boll i luften. Då kan han ta helhetsansvar. Då kan han läsa människor. Då kan han bita ihop. Då kan han se den större bilden. Det är bara på hemmaplan som han är hopplöst hjälplös.

Jag köper inte det där. Jag har träffat ytterst få män – om ens en enda – som jag på allvar tror att inte skulle klara av att vara hemma med sina egna barn. Det är inte komplicerat eller svårt eller invecklat att vara hemma med barn. Det kan vara tungt, jo. Tråkigt, jo. Icke-belönande, jo. Men det är egentligen bara att bita ihop och göra det, det finns ingen magisk gen eller förmåga eller formel man måste komma åt för att klara det. Att ta hand om sina egna barn är inte och har aldrig varit kärnfysik. Det är bara att göra det.

Jag tror inte att mäns förmåga och kapacitet rinner ur dem när de kliver över tröskeln hemma men blir dem magiskt given när de kliver in på sin arbetsplats. Och jag tycker inte om att män tokhyllar kvinnor för att de gör sådant som de själva skulle klara av men inte vill göra. Det är förminskande, inte det minsta upphöjande. Det är lite som när en vuxen ber ett barn göra något med motiveringen att barnet ju är så bra på det här, mycket bättre än vi andra. Om du är glad och tacksam över att din fru är hemma med dina barn så att du själv slipper – säg det då. Men säg inte att du inte skulle klara av det, det skulle du nog.

Vi har ett föräldraledighetssystem som vi med nuvarande ekonimiska förutsättningar inte längre har råd med. Vi har också ett föräldraledighetssystem som inte har lyckats förbättra jämställdheten. Vi har helt enkelt ett föräldraledighetssystem som måste ses över. Bra så. Och bra att det då förs livliga diskussioner och att många olika röster kommer fram. Men den röst som säger att män inte klarar av att vara hemma med sina egna barn är nog en röst som bör få ganska lite utrymme i den seriösa debatten. Den man som säger att han inte klarar av att ta hand om sina egna barn borde inte heller få ta hand om speciellt mycket annat. Till exempel inte nya föräldraledighetssystem.

img_9138

5 reaktioner på ”Hopplöst hjälplös

  1. Intressant! Jag har faktiskt aldrig stött på detta i min bekantskapskrets. Däremot tycker jag nästan det är tvärtom. Hos oss och flera av våra kompisar är pappa bättre på att vara hemmaförälder än mamma.. vi skulle gärna ha ett barn till men ingen av oss vill stanna hemma med ett spädbarn och känner också att dagis är för äldre barn än under 1-åringar.

    Men helt sant är det du skriver, det har inte med kön att göra utan med personlighet om man passar till hemmaförälder!

  2. Det är ju ojämlikt i sig att pappan förtjänar så pass mycket bättre att familjer väljer/tvingas att pappan jobbar och mamman är hemma. Vet inte om 6+6+6 är rätt väg, vill ha valfrihet. Valfrihet är också jämställdhet? Eller? Vet allt om det här, men faktiskt samtidigt ingenting…

    • Tack Amanda för superbra inlägg (som vanligt). Katarina, i Finland råder valfrihet. Alla får göra precis som de vill med föräldraledigheten. Men ifall man vill att staten ska bekosta den är väl ändå det enda logiska att stöda ett system som befrämjar jämställdhet mellan kvinnor och män. Att det nuvarande systemet stagnerat och gjort att det mest av allt är kvinnor som tar hand om barn är uppenbarligen inte ett välfungerande system.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s