Tiger och lider i det tysta

Han är den sötaste i världen just nu, den lilla pojke som kom in i vårt liv för två månader sedan och som aldrig någonsin får lämna det. När Arvid frågar mig om han eller bebisen är sötare så säger jag förstås Arvid. Och på något plan menar jag det. Förstås. Men på något annat lika verkligt plan plan så är den här lilla faktiskt den sötaste i hela världen just nu.

Speciellt nöjd är han däremot inte, den lilla söta. När något stör honom informerar han om det, han tillhör inte den där skaran som tiger och lider i det tysta utan har en mer högljudd inställning till sitt lidande. Och hans föräldrar bär det som hjältar. Varje gång jag träffar dem tänker jag att inga axlar kunde bära en bebis missnöje bättre än just deras.

För de berättar om det. De talar om sin stora kärlek men också om sin trötthet och sin frustration. Och i min värld är det samma sak som att bära det som hjältar. Jag minns ju hur svårt jag själv hade att sätta ord på min besvikelse över en bebistid som blev så radikalt annorlunda än den jag hade hoppats på. Jag vågade inte riktigt vara ledsen trots att det vissa dagar var det enda jag var.

Liv är svåra och komplicerade saker. Aldrig blir de exakt som vi hade tänkt och sällan ens ungefär. Och ännu svårare blir dessa liv om vi envisas med att bita ihop när det stormar. De flesta av oss borde antagligen göra som han den sötaste i världen och inta en lite mer högljudd inställning till vårt eget lidande. Dela med oss av det som är på riktigt, till dem som är på riktigt.

Det är ändå ingen som tackar för att vi teg och led. Eller jo, det kanske det är. Men de som tackar för sådant får faktiskt behålla sina tack och slösa dem på någon annan. Jag är inte intresserad.

liten

Jag och en liten missnöjd, fotograferade av min moster när den lilla var några veckor ung. En av oss teg och led. Den andra härjade och led.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s