När vattnet plötsligt går

Jag har ju fött två barn och har alltså två förlossningar bakom mig. Två helt olika upplevelser, men med två exakt likadana starter. Båda gångerna har börjat med att vattnet plötsligt går. Inga förvarningar. Inga värkar. Ingenting. Bara vatten.

När jag läser om att det mesta av värkarbetet görs hemma har jag ingen aning om vad man menar. Jag har ju aldrig någonsin haft en endaste liten värk hemma. Någonsin. Förlossning är från början till slut en bb-grej i min värld. Jag vet inte hur det känns att sitta hemma och titta på Friends mellan de första värkarna och lite nervöst fundera på när man egentligen ska åka in. Vi har blivit kommenderade att komma in och vi har blivit kommenderade att stanna kvar. Båda gångerna.

När jag senast besökte rådgivningen (fatta förresten det lustiga i att jag ännu inte har gått en enda gång hos min egentliga rådgivningsperson utan hos tre olika andra) så fick jag höra att det ju är väldigt sällsynt att förlossningar börjar med att vattnet går. I min bok är det ju egentligen bara så en förlossning kan börja.

Jag tänker väldigt lite på förlossning i allmänhet och på den jag snart har framför mig i synnerhet. Men jag märker att det lilla jag tänker alltid är relaterat till bb. Undermedvetet är jag nog beredd på vattenavgång och bb-vistelse snarare än det betydligt vanligare värkarbetet hemma. Även om jag förnuftsmässigt vet att den här tredje förlossningen kan få en helt annan start har jag svårt att förbereda mig på det.

En helt unik upplevelse lär det väl också bli. Hur det än blir.

På ett sätt väntar jag väldigt mycket. Vem är du, lilla vän, som vi väntar så ivrigt på? Och på ett sätt väntar jag väldigt lite. Vem är du, smärtsamma väg, som ska ta mig till slutmålet?

bb

Jag på bb i oktober 2012.

2 reaktioner på ”När vattnet plötsligt går

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s