Måste man?

Ibland får man en kommentar och ibland får man en kommentar. Den senare är svår att skaka av sig, man funderar på den när man steker köttfärs till lunch och man skulle vilja träffa personen bakom och förklara. Så det kanske blir rätt. Jag fick en kommentar:

“Har många gånger när jag läst dina beskrivningar på ert äktenskap funderat på om det är just sådär som det borde vara? Måste man sakna sin man genast man är borta från varandra? Måste man vara upp över öronen förälskad ännu efter 10 år som gifta, o.s.v. Även om jag verkligen älskar min man så får jag ibland känslan när jag läser andras beskrivningar av sina förhållanden att vårt förhållande inte riktigt kommer upp till den nivån… Är det liksom OK att nöja sig med mindre eller kunde man kanske bli sådär superlycklig och kär som ni verkar vara, med någon annan?”

För det första tror jag att man måste väldigt lite. Man måste inte sakna varandra genast eller ens efter en vecka eller två. Jag tror det är en personlighetssak mer än en relationssak. Det säger kanske mer om den som saknar än det förhållande den saknar i. 

För det andra tror jag inte att man måste vara upp över öronen förälskad efter tio år som gifta. Och för det tredje är åtminstone inte vi det. Jag har inte varit upp över öronen förälskad i min man sedan rätt länge innan han blev min man. Jag hade inte vågat gifta mig med honom om jag hade varit det. Förälskelse är otroligt festligt, men en bra grund för äktenskap är det inte. 

För det fjärde tror jag att alla vi som är lyckliga i våra förhållanden i någon mån nöjer oss. Ingen relation är perfekt, bara den som insett det men ändå vill stanna kvar älskar på riktigt. 

För det femte tror jag att vi människor är otroligt olika och att vi upplever samma sak på olika sätt. All slags jämförelse är därför problematisk. På alla plan. Så länge jag själv är nöjd med det jag har spelar det ingen roll vad någon annan har. Och inte heller spelar det någon roll om någon annan verkar vara nöjdare. Det betyder ju inte att den har det bättre. Och även om det skulle vara så att någon annan faktiskt har det bätre så är det ju ingen fara så länge jag har det bra.

För det sjätte tror jag ändå att vi kan hoppas på ganska mycket när det kommer till relationer. Och att vi kan jobba på vår förälskelse. Det finns andra mer hållbara sätt att vara förälskad på än upp över öronen. Och de sätten vill jag hitta. De sätten vill jag ha. 

Advertisements

8 thoughts on “Måste man?

  1. “Ingen relation är perfekt, bara den som insett det men ändå vill stanna kvar älskar på riktigt. ”

    Den meningen. Skulle gärna ha den tryckt på en tavla. Som en påminnelse, de dagar då relationen känns allt annat än perfekt.

  2. Guldmeningen som Sofia nämner föregås av orden ” alla vi som är lyckliga i våra förhållanden i någon mån nöjer oss”. Lösryckt kan det låta platt, men jag håller helt med om att det är en av beståndsdelarna i lyckan. Lite paradoxalt, men så är ju livet ofta. Det blir ju så fantastiskt tydligt när vi använder samma ord (nåja, ordstam om vi ska vara noga): NÖJA sig och vara NÖJD!

    Tack för en bra text igen Amanda!

  3. Förstår den som kommenterat, du beskriver er kärlek så fint, förstås kan man önska att man hade en likadan relation. Men vi har det också bra, på ett annat sätt, vi är inte samma personligheter som ni. Sluta inte skriv om er fina relation med risken att andra får prestationsångest. Ni är fina förebilder i dagens samhälle där kärlek ofta är lika med förälskelse. Jag gläds med er.

  4. Jag skulle önska att du hade hållit föreläsningar i ämnet…tror det skulle rädda många relationer om folk hade insett vad kärlek är -på riktigt! Som vanligt är du klok som en…bok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s