Alla är inte experter på skolan

Alla har gått i skolan så alla har en åsikt om skolan. Och rätt till den åsikten. Men det betyder inte att alla har rätt åsikt om skolan. Eller är experter på skolan. Det blir så tydligt i vissa diskussioner, just nu den som vitsordens vara eller inte vara i skolan. Många verkar anse att den finska skolans undergång är nära och att bara sifferbetyg kan rädda oss från fallet.

Jag säger inte att sifferbetyg är av ondo. Absolut inte. Jag har själv blivit betygsatt med siffror sedan tredje eller fjärde klass och kan nog inte skylla några av mina fel och brister på just det. Men jag tror inte heller att sifferbetyg i sig är receptet på en lyckad skola eller att det per automatik går åt skogen för en skola som låter eleverna vänta några år till på siffrorna.

En sjua i matematik. Vad säger det? Jo, det säger att du är nöjaktig i matematik. Men det säger ju ingenting om var dina styrkor och svagheter i matematik finns. En åtta i modersmål, det säger minst lika lite. Hur är det med läsförståelsen? Med rättstavningen? Med uppsatsskrivningen? Med retoriken? Med mediekunskapen? Med det kreativa skrivandet? Med grammatiken? Med litteraturhistorien? Allt är ju aldrig åtta även om summan är det. Någonstans är det nio, kanske tio. Någonstans sju, kanske sex. Och den där åttan i sig säger då ganska lite.

Tanken på att jag skulle läsa en elevs essäprov och skriva in 40 poäng längst ner på pappret utan att säga något mer är absurd. HUR skulle eleven veta vad som var bra och mindre bra med texten då? Och om den tanken är så absurd, varför är tanken på sifferbetyg så lätt att ta till sig?

Siffrornas främsta styrka är kanske jämförbarheten. Det är lätt att inse att man har blivit bättre om det som en gång var en sexa nu är en åtta. Men å andra sidan är det inte heller speciellt svårt att inse att man blivit bättre om läraren säger ”du har blivit bättre”. Så då återstår egentligen fördelen i att kunna jämföra sina egna prestationer med andras. Det är förstås löjligt lätt att konstatera att kompisens nia i geografi är bättre än min egen sjua. Lite svårare är det genast om vi måste läsa igenom verbala utlåtanden om våra diverse styrkor och svagheter. Men å andra sidan är väl just den jämförelsen sällan av godo. Det är väl ändå med oss själva vi ska jämföra oss i första hand? Åtminstone i början av skoltiden och kanske rätt länge. (Och här misslyckas vi förresten redan nu. De betyg som Ingrid fick under sitt första skolår med kryss i olika staplar är lika löjligt lätta att jämföra med andras som sifferbetyg.)

Missförstå mig rätt. Eller ännu hellre; förstå mig rätt. Jag tycker att skolan ska vara både krävande och utmanande. Uppgifter ska lämnas in, deadlines ska hållas och närvaroplikt ska respekteras. Skolan är med och fostrar de människor som utgör det framtida samhällets ryggrad och jag tror inte att någon av oss vill ha en framtida ryggrad som är helt utan ryggrad. Men jag är inte helt säker på att bara en skola som mäter prestationer i siffror kan lyckas med sitt uppdrag.

2 reaktioner på ”Alla är inte experter på skolan

  1. Förr räckte det med penna och papper då man skulle formulera sig. Nu finns det en hel del tekniska medel att uttrycka sig för ”hela” världen online. Ingen lätt uppgift för skolan att balansera undervisningen så att den ger de rätta färdigheterna för idag och i morgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s