Världens dåligaste förälder

Du är världens dåligaste förälder. Orden kunde komma från mitt inre, vissa stunder vissa dagar. Men tyvärr kommer orden utifrån. Från ett av mina barn. Nästan dagligen, eller rättare sagt nästan kvällsligen. Det är nämligen då våra åsikter om livet går mest isär. 

Och det är då jag får höra att jag är världens dåligaste. Världens dummaste. Att han aldrig mer tänker vara med mig, ibland med tillägget att han bara tänker vara med pappa. 

Snacka om att få lite för rak feedback. 

En bra kväll tar jag feedbacken med ett leende. För det är ju inte sant. Dålig förälder är jag stundvis, ja. Men världens sämsta är jag aldrig. Och ur samma mun får jag ju dagligen höra att jag är världens bästa. Och även om det knappast ligger speciellt nära någon objektiv sanning så tror jag att det är hans sanning och det räcker för mig. 

En dålig kväll tar jag feedbacken med tårar. Hans och min trötthet går tyvärr ofta hand i hand. När han skulle behöva mitt bästa jag har jag så väldigt lite att ge. Han behöver mig kanske ovanligt mycket för att han kissade ner sig i och var vaken en liten stund mitt i natten. Och jag har kanske ovanligt lite att ge för att jag torkade kiss och var vaken en lång stund mitt i natten. 

Den obalansen är för mig en av föräldraskapets knepigaste bitar. Att vi går så i takt med varandra att det ibland blir bara otakt.

Fint är att märka att alla kvällar när Fredrik och jag är tillsammans är bra kvällar då vi ler åt eländet. Ibland tror jag nästan att vi klarar allt bara vi får klara det tillsammans. 


I rättvisans namn får Fredrik också väldigt rak feedback. Man kan tydligen vara två om att vara världens sämsta. 

Advertisements

One thought on “Världens dåligaste förälder

  1. “Världens dåligaste förälder”
    Jag tror dom där orden är väldigt viktiga. Länge. Hela livet. Isynnerhet när tonåringar ska frigöra sej och grunda upp sitt eget liv. Det vilar en bergfast styrka och säkerhet i att våga känna hur dålig och uslig den mest älskade människan också är.
    Om någon är “världens sämsta förälder” är den en alldeles utmärkt språngbräda för en ny ung vuxen som ska våga lämna och överge föräldramakten.
    För visst är det kusligt med så mycket makt. Den skrämmer mej varje dag. varje dag ställer jag mej samma frågor: Hur ska jag göra för att inte missbruka min ställning som förälder? Hur ska jag älska dom så varsamt så dom vågar söndra sej ut ur min kärlek ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s